Türgi president lubas uusi piiriüleseid operatsioone (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Recep Tayyip Erdogan.
Recep Tayyip Erdogan. Foto: ADEM ALTAN/AFP/Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan lubas täna uusi piiriüleseid operatsioone ka nõndanimetatud uuel ajastul ehk pärast ennetähtaegseid valimisi 24. juunil.

«Türgi korraldab uuel ajastul täiendavaid pealetunge nagu seda olid Eufrati Kilp ja Oliivioks (Süürias), et puhastada oma piir terroriorganisatsioonidest,» ütles Erdoğan Istanbulis oma Õigluse ja Arengu Partei (AKP) manifesti avalikustades.

Ta viitas seejuures varasematele operatsioonidele kurdi võitlejate ja äärmusrühmituse Islamiriik (IS) džihadistide vastu Süüria põhjaosas.

Operatsioon Eufrati Kilp leidis toimus 2016. aasta augustist kuni 2017. aasta märtsini ning oli suunatud IS-i vastu. Varem sel aastal Afrini enklaavis aset leidnud Oliivioksa sihtmärgiks aga olid kurdide Rahvakaitseüksused (YPG).

President ei täpsustanud, kus järgmine operatsioon võiks aset leida, kuigi on spekuleeritud, et Ankara võib korraldada pealetungi Põhja-Iraagis.

Türgi sõnul on YPG seotud keelatud Kurdistani Töölisparteiga (PKK), mis on Türgis võimude vastu võidelnud alates 1984. aastast.

PKK on baase Iraagi Qandili mägipiirkonnas.

Erdoğan on korduvalt ähvardanud laiendada Afrini pealetungi YPG valduses olevale Manbijile, põhjustades kartusi vastasseisust seal paiknevate USA vägedega.

AKP tuli võimule 2002. aastal ning on sestsaadik olnud riigi suurim poliitiline jõud.

Türgi riigipea kuulutas läinud kuul üllatuslikult 24. juuniks välja ennetähtaegsed presidendi- ja parlamendivalimised.

Nende valimiste järel jõustuvad 2017. aasta aprillis referendumil heaks kiidetud põhiseadusmuudatused, mis laiendavad presidendi volitusi.

«24. juuni saab olema verstapost Türgi jaoks,» lausus Erdoğan, kes oma 70-minutises kõnes käsitles erinevaid sise- ja välispoliitilisi küsimusi.

Ta kordas Türgi soovi ühineda Euroopa Liiduga, seda hoolimata pingetest mitme ELi liikmega ja pikaleveninud liitumiskõnelustest.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles