«Natsivanaema» ei ilmunud vanglakaristust kandma (14)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ursula Haverbeck.
Ursula Haverbeck. Foto: Friso Gentsch / AP / Scanpix

Saksa politsei otsib taga 89-aastast holokausti eitajat Ursula Haverbecki, kes ei ilmunud talle määratud kahe aasta pikkust vanglakaristust kandma.

«Natsivanaema» hüüdnime pälvinud Haverbeck mõisteti kaheks aastaks vangi miljonite juutide tapmise eitamise eest holokausti ajal. 89-aastane naine ei ilmunud aga eelmisel nädalal algama pidanud vanglakaristust kandma.

«Saab ainult loota, et politsei ja kohus tegelevad aktiivselt tema otsimisega,» sõnas Rahvusvahelise Auschwitzi Komitee asepresident Christoph Heubner.

Saksa väljaande Westfalen-Blatt andmetel on Haverbecki maja Vlotho linnas viimastel päevadel tühjana seisnud ja esiukse juurde on kogunenud juba hunnik posti.

Haverbeck koos oma lahkunud abikaasa Werner Georg Haverbeckiga, kes oli natsiparteis tegev liige, asutasid paremäärmusliku õppekeskuse Collegium Humanum, mille tegevus 2008. aastal keelustati.

Lisaks tegi Haverbeck kaastööd ajakirjale Stimme des Reiches («Impeeriumi hääl»), milles väitis samuti, et holokausti ei ole kunagi toimunud.

Haverbecki versiooni kohaselt ei tapetud Teise maailmasõja ajal kuut miljonit juuti ning koonduslaagrid olid lihtsalt töölaagrid. Sama arvamust kordas naine ka oma kohtuistungi ajal.

Saksamaa seaduse kohaselt on holokausti eitamine vihakuritegu, mille eest võidakse määrata kuni viie aasta pikkune vanglakaristus.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles