Trumpi kandidaat CIA juhi kohale avaldas valmisolekut ametist loobuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gina Haspel.
Gina Haspel. Foto: AP/Scanpix

Gina Haspel, kelle nimi seostub tugevalt piinatehnikate kasutamisega, on andnud märku valmidusest CIA juhi kohast loobuda, et kaitsta enda ja Luure Keskagentuuri mainet.

Reedel, mil Valge Maja ametnikud valmistusid selle nädala kolmapäeval toimuvaks Haspeli kinnituskuulamiseks, pakkus CIA juhi kandidaat, et võib kohast loobuda.

Ametnike sõnul väljendas Haspel mõtet ajal, mil kaks vanemametnikku esitasid täpsustavaid küsimusi tema seotuse kohta 2001. aasta New Yorgi terrorirünnakute järel kasutatud jõhkrate piinamistehnikate kohta. Haspel juhtis toona ülekuulamistega tegelevat CIA programmi.

Haspel, kes oleks esimene naissoost CIA juht, on ühtlasi ka aastakümnete jooksul esimene agentuuri kõrge ametnik, kes on sellele kohale nomineeritud. Haspeli teenistus CIAs on pea täielikult salastatud ning tema toimik on samuti salajane.

Osade demokraatide sõnul tuleks Haspel diskvalifitseerida, kuna ta juhtis Tais tegutsenud kinnipidamispaika, kus piinati waterboardingu nime all tuntud ülekuulamismeetodil kahte terrorikahtlusalust.

Haspel on ise öelnud, et seisab tugevalt vastu jõhkra programmi taasavamisele. Toona oli piinatehnikana tuntud waterboarding lubatud ülekuulamismeetod.

Ametnike sõnul kardab Haspel sama saatust, mis sai osaks veteranide asjade ministri kandidaadile Ronny Jacksonile, kes eelmisel nädalal ametipositsiooni kuritarvitamise ja töö ajal alkoholi tarvitamise tõttu häbiväärselt ministrikohale kandideerimisest loobus. Haspel on märkinud, et ei soovi CIA maine kahjustamist ja mustas minevikus tuhnimist.

Haspel tegutseb Luure Keskagentuuri tegevjuhina pärast endise CIA direktori Mike Pompeo lahkumist välisministri kohale eelmisel kuul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles