Moskvas meeleavaldajaid rünnanud kasakad hakkavad jalgpalli MMil korda hoidma (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasakad Vladimir Putini vastaseid meeleavaldajaid ründamas.
Kasakad Vladimir Putini vastaseid meeleavaldajaid ründamas. Foto: MAKSIM ZMEJEV / AFP / SCANPIX

Nädalavahetusel Vladimir Putini vastastel meeleavaldustel inimesi kumminuiade ja piitsadega peksnud kasakaühendus hakkab ka jalgpalli maailmameistrivõistlustel tänavatel korda hoidma.

Kremli-meelsed kasakasalgad, kes kasutasid nädalavahetusel opositsiooni meeleavalduste laialiajamiseks nahast piitsasid, hakkavad jalgpalli maailmameistrivõistluste ajal Moskva tänavatel korda hoidma.

Traditsioonilisi kasakate karvamütse kandvad mehed ühendasid jõud politsei ja sõjaväelastega, et enne Vladimir Putini neljanda ametiaja algust laupäeval korraldatud meeleavaldused laiali ajada.

«Me võtame ette kõik, kes Putini vastu pahandusi korraldavad,» sõnas anonüümseks jäänud kasakas väljaandele Meduza. Kasakad kasutasid Moskvas Puškini väljakule kogunenud rahva laialiajamiseks ka tokke.

Mõned ründajad tuvastati Kasakate Keskjõudude liikmetena, kes on lähedates sidemetes Vene julgeolekujõududega. Moskva linnavalitsus on maksnud kasakate väljaõppeks üle 200 000 euro, eesmärgiga tagada linnas toimuvatel avalikel üritustel turvalisus.

Kasakate organisatsiooni esindajad kohtusid hiljuti Rahvuskaardi ametnikega, et arutada 14. juunil algavate maailmameistrivõistluste julgeolekuoperatsioone.

Vene meedia teatel on kasakate juht Ivan Mironov endine FSB riikliku julgeoleku ohvitser. Doni-äärses Rostovis, kus toimuvad MMi kuueteistkümnendikfinaalid, peaks politseiga koos tööle hakkama üle 300 kasaka.

Kasakate treeninglaager Doni-äärses Rostovis.
Kasakate treeninglaager Doni-äärses Rostovis. Foto: Sergey Pivovarov / Sputnik

Kremli inimõiguste nõukogu liige Maksim Ševtšenko kutsus üles nõukogu erakorralisele istungile, et arutada võimude tegevust laupäevaste meeleavalduste laialiajamisel.

Kreml on viimastel aastatel toetanud tsaariaegse kasakakultuuri edendamist. Mitmes linnas on kasakad tegutsenud omaalgatusliku julgeolekujõuna, otsides tänavatelt illegaalseid immigrante. Lisaks on nad korraldanud reide kunstigaleriidesse ja teatrisaalidesse, mis eksponeerivad «hälbivat» materjali.

Samuti on kasakad olnud tegevad Kremli kriitikute vastu suunatud operatsioonides. 2016. aastal võtsid kaskad Anapa linnas sihikule opositsioonijuhi Aleksei Navalnõi ja tema toetajad. 2014. aastal ründasid kasakad Sotšis Pussy Rioti liikmeid.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles