Video: Putin veeres ametivannet andma uue patriootliku limusiiniga (21)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus Venemaa luksusauto Kortež.
Uus Venemaa luksusauto Kortež. Foto: SERGEI SAVOSTJANOV / AFP / SCANPIX

Venemaa presidendi Valdimir Putini neljandal ametissevannutamisel nägi avalikkus esimest korda Venemaal toodetud superautot Kortež, mis peaks hakkama asendama mittepatriootlike lääne autofirmade toodangut.

Putini ametissevannutamise alguses nähti esimest korda presidendi uut ametlikku sõidukit – Venemaal toodetud Korteži luksusautot.

Kortež peaks saama Vene autotööstuse lipulaevaks ja see peaks hakkama tootma sõidukeid nii presidendile, peaministrile kui teistele kõrgematele ametnikele, et asendada patriootliku toodanguga välismaa sõidukeid.

Uus mudel, mis kannab nime Senate Limousine, tähistab naasmist nõukogude tava juurde, kus punaimpeeriumi juhid sõitsid kodumaiste tseremoniaalautodega. Riigijuhid kasutasid tollal ZIL-i limusiine, madalamad ametiisikud Tšaikasid.

Vene meedia teatel anti eelmise aastat detsembris presidendi administratsioonile üle esimesed 14 Korteži autot. Samm pidanuks hajutama kahtlusi, et 2013. aastal alustatud projekti on tabanud ebaõnnestumised.

Kortež teeb koostööd Porsche ja Boschiga ning sõiduk töötati välja Moskva auto- ja motoinstituudis (NAMI).

Esialgu ei ole Putini limusiini tehnilisi andmeid avaldatud, kuid arvatakse, et sel on Porsche 4,6-liitrisel mootoril põhinev 4,4-liitrine V8 mootor. NAMI arendab ka 6,6-liitrist V12 mootorit.

Vene meedia teatel läbis Kortež katsed tänavu kevadel ja on kasutamiseks valmis.

Venemaa riiklik uudisteagentuur RIA Novosti tsiteeris üht tseremoonia külalist, kelle sõnul uus auto on «lahedam kui Trumpi oma». USA president Donald Trump sõidab Cadillaciga.

Telekanali Rossija 24 reporter hooples, et uus veidi üle kuue meetri pikkune auto on valmistatud Venemaal Vene osadest ja Vene spetsialistide kätega, kuid tunnistas, et auto on lõiganud kasu ka rahvusvahelisest kogemusest, kuna selle mootor arendati välja Porsche inseneride abiga.

Uudisteagentuuri TASS andmetel on limusiini arendatud alates 2013. aastast, projektile on eraldatud 12,4 miljardit rubla (197 miljonit dollarit).

Eelmisel kolmel ametisseastumisel sõitis Putin Mercedes Pullmaniga.

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles