Saksamaa paneb oksjonile Teises maailmasõjas hävinenud silla jäänused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Müügis olevad Ludendorffi silla otsatornid Erpelis Reini jõe idakaldal.
Müügis olevad Ludendorffi silla otsatornid Erpelis Reini jõe idakaldal. Foto: THOMAS FREY / AFP / SCANPIX

Saksa võimud müüvad maha ühe Teise maailmasõja ajal viimasena üle Reini jõe viinud ühendustee, nn Ludendorffi silla jäänused.

Saksa raudtee varahaldusfirma BEV esindaja Jürgen Rothe ütles uudisteagentuurile DPA, et silla idapoolses otsas seisnud tornide vastu on juba mitu võimalikku ostjat huvi üles näidanud.

Oma veebilehel reklaamib BEV ehitist kui «monumentaalset sillastruktuuri sõjaajaloolise väärtusega, mis ulatub kohalikust piirkonnast kaugemale».

Nime sai sild kuulsa Esimese maailmasõja kindrali Erich Ludendorffi järgi, kes lasi selle üle Reini jõe ehitada 1918. aastal. Suure strateegilise tähtsuse omandas sild aga Teise maailmasõja viimastel kuudel 1945. aasta algul.

Kui Natsi-Saksa vägedel ebaõnnestus silla õhku laskmine, tormasid liitlasväed seda vallutama, lootes nii pääseda üle laia Reini jõe ning jõuda kiiresti Saksamaa tööstuskeskusesse.

Kümme päeva pärast seda, kui liitlasjõud silla vallutasid, kukkus see aga mürsutulest ja 50 000 liitlassõduri ülemarsist nõrgestatuna kokku, põhjustades 28 USA sõduri hukkumise.

Raudteesild Remageni ja Erpeli vahel 10. märtsil 1945, pärast seda kui liitlasväed olid selle enda kontrolli alla saanud.
Raudteesild Remageni ja Erpeli vahel 10. märtsil 1945, pärast seda kui liitlasväed olid selle enda kontrolli alla saanud. Foto: AFP / Scanpix

BEV hoiatab nüüdses müügipakkumises, et silla otsas asunud tornid vajavad hädasti remonti, need ei sobi veevarustuse ja kütte puudumise tõttu elamiseks ning need tuleb kindlustada võimaliku kahju vastu, mida langevad kivid ja murenev fassaad võivad tekitada mööduvatele jalakäijatele, jalgratturitele ja autodele.

Reini läänekaldal Remageni külas silla otstes asunud tornides tegutseb muuseum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles