Soome, Rootsi ja USA kaitseminister sõlmivad kolmepoolse tahteavalduse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome sõdurid mullu sügisel Rootsis Gotlandil toimunud õppusel Aurora.
Soome sõdurid mullu sügisel Rootsis Gotlandil toimunud õppusel Aurora. Foto: ANDERS WIKLUND/AFP

Soome kaitseminister Jussi Niinistö ja tema Rootsi kolleeg Peter Hultqvist kohtuvad sel nädalal Washingtonis USA kaitseministri James Mattisega.

Ministrid allkirjastavad kolmepoolse tahetavalduse (Statement of Intent), mille kaudu kaitsekoostööd nende riikide vahel edasi arendada. Soomel ja Rootsil olid varem Ühendriikidega 2016. aastast kahepoolsed tahteavaldused. Sama malli järgi plaanitakse nüüd süvendada kolmepoolset koostööd.

Tahteavalduse abil on kavas tagada muu hulgas see, et ei sünniks konkurentsiolukorda rahvusvaheliste õppuste ja koolitustegevuse osas.

Soome ja Rootsi parlamenti teavitati tahteavaldusest 19. aprillil. Niinistö käis tol päeval vastamas nii välis- kui kaitsekomisjoni küsimustele.

Ministrid arutavad Washingtonis ka julgeolekupoliitika ja kaitsekoostöö aktuaalseid küsimusi.

Riikide esimene kolmepoolne kaitseministrite kohtumine peeti mullu novembris Helsingis. Niinistö tõdes tollal, et kolmepoolsed kontaktid ei asenda vaid täiendavad kahepoolset koostööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles