Trump lubas teatada Iraani tuumaleppe otsusest teisipäeval

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP / Scanpix

USA president Donald Trump ütles, et teatab teisipäeval, kas täidab ähvarduse taaskehtestada USA sanktsioonid Iraanile ja seekaudu asetada küsimärgi alla Iraani tuumalepe.

"Teatan oma otsusest Iraani tuumaleppe asjus homme Valgest Majast kell 14 (Eesti aeg kell 21)," teatas Trump esmaspäeval Twitteris.

Mullu oktoobris teatas ta, et 2015. aastal sõlmitud lepe pole USA riiklikes huvides, kuid ei astunud leppega peatatud sanktsioonide uuestikehtestamiseks.

Nüüd aga peab ta hiljemalt 12. mail otsustama, kas uuendada USA ühtede sanktsioonide paketti, mis on suunatud Iraani naftasektori vastu. Need sanktsioonid peatati osana tuumaleppest.

President võib nüüd ka teatada, mis saab ülejäänud USA sanktsioonidest, mis Iraanile selle tuumaprogrammi pärast kehtestati. Need peatati kuue erineva otsusega. Kui ta asub ennistama tuumaleppega peatatud sanktsioone, siis õõnestab see kogu lepet.

Leppe teised osalised - Hiina, Suurbritannia, Saksamaa, Prantsusmaa, Venemaa ja Euroopa Liit - ärgitavad Trumpi hoidma leppe tingimustest kinni.

Kui Trump viib USA leppest välja, siis võivad ülejäänud osalised otsustada leppest kinni pidada ning ärgitada Iraani lepet järgima.

Kuid kui Trumpi otsus tekitab võimaluse, et USA kehtestab sanktsioonid Iraaniga äritsevatele Euroopa firmadele ja pankadele, siis on ohus kogu lepe, sest viimased peavad USA turgu Iraani omast endale tähtsamaks ning seetõttu ilmselt lõpetavad Iraaniga äritsemise. Kardetakse, et kui Iraan ei näe leppest erilist majanduslikku kasu, siis ei näe riik ka põhjust lepet järgida ning taastab oma tuumaprogrammi täies mahus.

Kui Iraan seda teeb, siis arvatakse, et tuumapommi tahavad endale ka teised regiooni riigid ja Lähis-Idas puhkeb võidurelvastumine.

Leppe toetajad kahtlustavad ka, et Trumpi valitsusel puudub plaan leppe lagunemise järgseks ajaks. Briti välisminister Boris Johnson kohtus hiljuti USA välisministri Mike Pompeo ja asepresident Mike Pence'iga ja pärast kohtumisi polnud ta väga optimistlik. "Mulle tundub, et plaan B pole praeguses etapis kuigivõrd kaugele arenenud," ütles ta.

Trump tahab, et lepe piiraks Iraani ballistiliste rakettide programmi ja Iraani sõjalist toetustegevust Lähis-Ida konfliktides ning pikendaks leppe tähtaegu. USA üritab Suurbritannia, Prantsusmaa ja Saksamaaga leida viisi leppe täiendamiseks, kuid seni näitavad kõik märgid, et Trump kavatseb oma ähvarduse teostada ja taaskehtestada USA sanktsioonid Iraanile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles