9. mai paraadil saab näha Venemaa uusi imerelvasid (16)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevalmistused 9. mai paraadiks.
Ettevalmistused 9. mai paraadiks. Foto: Sergei Bobõlev/TASS/Scanpix

Venemaa kavatseb esitleda homsel Võidupüha paraadil oma uusimat relvastust, muuhulgas näeb ka ülehelikiirusel rakette ja uusi tanke.

Hävitaja Su-57

Suhhoi Su-57 on Venemaa esimene viienda generatsiooni radarile nähtamatu hävituslennuk. Kuigi kahe mootoriga lennuk tegi esimese õhusõidu 2010. aastal, ei ole seda veel ametlikult õhuväe koosseisu võetud.

Su-57.
Su-57. Foto: Mikhail Tereshchenko / Mikhail Tereshchenko/TASS

Vene kaitseministeeriumi teatel paigutati kaks lennukit Su-57 veebruaris «näidislahingu» tarbeks Süüriasse.

Kui Su-57 muutub täielikult operatiivseks, saab Venemaast koos USA F-22 ja F-35 ning Hiina J-20-ga maailmas kolmas riik, mille sõjaväe ridades leiab viienda põlvkonna hävituslennukeid.

Kinžali hüperkiirusel raketid

Kahte Venemaal arendatud hüpersoonilist raketti Kindžal nähti eelmisel nädalal treeninglennu ajal kahe MiG-31K lennuki küljes.

MiG-31 Kindžali kandmas.
MiG-31 Kindžali kandmas. Foto: Iliya Pitalev / Sputnik

1. märtsil relva avalikkusele esitledes teatas Vladimir Putin, et tegu on ideaalse relvaga, mis saavutab kümnekordse helikiiruse ning suudab vältida raketitõrjesüsteeme.

Kinžalid on paigutatud alates 1. detsembrist Lõuna sõjaväeringkonda.

Asepeaministri Dmitri Rogozini sõnul töötatakse ka rakette kandvate MiG-31 moderniseerimise kallal.

YARS ballistiline rakett

YARS ballistiline rakett, tuntud ka nimega SS-27, on mobiilne süsteem, mis suudab kanda kuni kümmet tuumalõhkepead enam kui 12 000 kilomeetri kaugusele.

Raketisüsteem YARS.
Raketisüsteem YARS. Foto: Sergei Savostyanov / Sergei Savostyanov/TASS

Venemaal on selliseid rakette kokku 73, 63 neist on paigaldatud liikuvatele alustele, kümme neist seisavad aga ladustatuna.

«Raketil on lennu ajal manööverdamisvõimekus, lisaks suudab see väljastada nii aktiivseid kui passiivseid segajaid, mis annab sellele eelise kaasaegsete raketitõrjesüsteemide ees,» märkis raketikaitse organ MDAA.

Armata tank

Esmakordselt näitas Venemaa Armata T-14 lahingtanke 2015. aasta Võidupüha paraadil. Sel aastal peaks lõppema tankide esmane katsefaas, mille järel katsetatakse tanke operatiivsetes olukordades.

Armata T-14.
Armata T-14. Foto: Iliya Pitalev / Sputnik

2020. aastaks peaks Venemaa relvajõudude koosseisu lisanduma sada Armata tanki.

S-400 õhutõrjesüsteem

S-400 on võrreldud USA Patriot õhutõrjesüsteemiga, mis suudab tabada nii mehitamata kui mehitatud õhusõidukeid ning tiibrakette ja ballistilisi rakette.

S-400.
S-400. Foto: Sergei Savostyanov / Sergei Savostyanov/TASS

S-400 laskeulatus on 400 kilomeetrit ning mobiilsed S-400 raketikandjad on paigutatud Krimmi ja Süüriasse Venemaa sõjaväeüksusi kaitsma.

Õhutõrjesüsteem on Venemaale ka oluline ekspordiartikkel. Venemaa tarnib neid Hiinale ja Indiale, möödunud aasta jooksul ka Türgile ja Saudi Araabiale.

BUK maa-õhk-tüüpi raketid

Buk-M2 on keskmaa õhutõrje raketisüsteem, mis suudab Vene meedia teatel jälgida korraga kuni 24 sihtmärki ja tulistada neist nelja pihta. BUK-M2 lennuulatus on 25 kilomeetrit vertikaalselt ja 45 kilomeetrit horisontaalselt.

Buk-M2.
Buk-M2. Foto: Sergei Savostyanov / Sergei Savostyanov/TASS

BUK-M2 võib kasutada ka maapinnal ja merel asuvate sihtmärkide vastu. Mobiilsete roomikaluste tõttu on võimalik süsteeme transportida kuni 70 kilomeetrisel tunnikiirusel ning laskevalmis on need mõne minutiga.

Kommentaarid (16)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles