Porošenko: pooled Donbassi sissid on Vene kodanikud (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donetskis mälestati 2014. aasta Odessa kokkupõrgetes hukkunuid.
Donetskis mälestati 2014. aasta Odessa kokkupõrgetes hukkunuid. Foto: Valentin Sprintšak/TASS/Scanpix

Ukraina andmetel on kuni pooled neist, kes praegu Donbassis Ukraina vastu sõdivad, Venemaa kodanikud, üles Ukraina president Petro Porošenko usutluses USA telejaamale CBS News.

Küsimusele, kui palju Vene sõdureid praegu Ida-Ukrainas on, vastas Porošenko: «Meil on kinnitatud arvud, et eri ajajärkudel on okupeeritud alal olnud olnud 2500 - 10 000 Vene regulaarväelast.»

«Lisaks on neil pea 50 000 nn Vene vabatahtlikku, kes värvati Vene mobiliseerimissüsteemi kaudu ja suunati sinna. Nad teevad vaid näo, et ei kuulu regulaarväkke. Kuid nad on venemaalased, rahvuselt venelased, Vene sõdurid. Nad kasutavad Vene relvastust ja varustust. Need on venelased,» märkis Porošenko.

Tema sõnul on Ukrainal kindlaid andmeid Vene regulaarväe viibimisest Donbassi okupeeritud alal.

«Paljud vaatlejad arvavad, et Ukrainas on külm sõda. Tahan valmistada neile pettumuse - see ei ole külm sõda, see on kuum sõda. Ja iga päev hukkub meil rahumeelseid elanikke ja Ukraina sõdureid,» märkis president.

Moskva sellise tegevuse põhjus on tema sõnul Venemaa soov destabiliseerida olukorda Ukrainas.

«Nad üritavad õõnestada väärikuse revolutsiooni saavutusi, mis meil on viimase nelja aasta jooksul olnud,» ütles Porošenko, lidases, et Vene president Vladimir Putin üritab Ukrainat tagasi vallutada: «Just tagasi vallutada ja taastada Nõukogude Liit või Vene impeerium. Kuidas teile mugavam tundub.»

Ta rõhutas, et sellises olukorras on vaieldamatult tarvis rahuvalvajaid.

«Rahuvalvemissiooni paigutamine Vene väe kohalviibimisel ei ole võimalik. See on vahend Venemaa survestamiseks, et ta viiks oma väe okupeeritud alalt ära,» ütles Porošenko.

Valimised on Donbassis võimalikud vaid pärast rahuvalvemissiooni täielikku rakendumist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles