Abordiõiguse küsimus jagab Iirimaal pered eri leeridesse

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dublini tänavad on ääristatud nii abordikeelu tühistamisele kui ka säilitamisele kutsuvate plakatitega. 25. mail peavad iirlased otsustama, kumb on nende valik.
Dublini tänavad on ääristatud nii abordikeelu tühistamisele kui ka säilitamisele kutsuvate plakatitega. 25. mail peavad iirlased otsustama, kumb on nende valik. Foto: Niall Carson / PA Wire / Scanpix

Pisut enam kui nädala pärast toimuval referendumil ei otsusta iirlased mitte ainult riigis abordi tegemise, vaid ka katoliikliku riigi edasise suuna üle, määrates, kas 2015. aastal samasooliste abielu seadustamisega hoo sisse saanud liberaliseerumine jätkub või mitte.

25. mail toimuval rahvahääletusel esitatakse iirlastele küsimus, kas nad soovivad tunnistada kehtetuks põhiseaduse punkti, mille kohaselt on loote ja ema õigus elule võrdne.

Kristlik-demokraatliku Fine Gaeli juhitava valitsuse ettepanek võimaldaks tulevikus teha Iirimaal aborte ilma tingimusi seadmata kuni 12. rasedusnädalani. Pärast seda võiks kuni loote eluvõime saavutamiseni (umbes 23. rasedusnädalal) aborti teha juhul, kui ohus on ema vaimne või füüsiline tervis. Ka saaks aborti teha loote väärarengu korral.

Paljude keelu säilitamise pooldajate jaoks on kaalukeeleks just võimalus teha aborti ilma otsust põhjendamata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles