Raport: naistel on IS-i tegevuses arvatust suurem roll

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamimeeleavaldus.
Islamimeeleavaldus. Foto: Philippe Lissac / picture-alliance / Godong / Scanpix

Prantsuse justiitsministeeriumi raportist selgub, et senine «tüüpilise džihadisti» profiil on osutunud ekslikuks ja naissoost äärmuslased mängivad islamiterrorismis arvatust suuremat rolli.

Raport edastab, et Prantsuse justiitsministeerium on alahinnanud naiste rolli äärmusühenduse Islamiriik ridades Süürias ja nende tegevust Prantsusmaale naastes.

Selgub, et džihaadinaised ehk muharijatid ei etenda oma Süürias võitlevatele abikaasadele ainult koduse abistaja rolli, nagu varem arvatud.

«Kuigi mitmeid Prantuse naisi sundisid Islamiriigiga liituma nende abikaasad, väljendasid naissoost värvatud Prantsusmaale naastes kiindumust džihadistliku tegevuse osas,» seisab raportis.

Lisaks selgub, et ainult üks kolmandik Süüriasse IS-i ridadesse siirdunud naisi läks sinna koos perega. Naiste väitel on äärmusühendusega liitumine ajendatud hoopis vastumeelsusest lääneriikide suhtes ja islamikalifaadi ideest, mis võimaldaks neil ilma lääne surveta oma usku praktiseerida.

Vastupidiselt islamistlikule ideoloogiale, mis keelab naistel võitlemise, väitsid mõned muharijatid, et neile on antud operatiivülesandeid IS-i «usupolitsei» juures. Moraalipolitseiga seotud isikutel on voli jagada karistusi ja tegeleda internetis värbamistegevusega.

«Me võisime olla alguses natuke naiivsed, eeldades, et naised liikusid vaid oma abikaasade järel ja neile anti Süürias vaid koduseid ülesandeid,» märkis prokurör François Molins väljaandele Le Monde.

Raport rõhutab vajadust jälgida kodumaale naasnud naisdžihadistide tegevust varasemast terasemalt, lisades, et kõige suuremaks ohuks on kodumaal radikaliseerunud naised, kes soovivad nn kalifaadiga liituda.

2018. aasta jaanuari seisuga oli IS-iga liitunud 298 Prantusmaa kodakondsusega naist, mis on pea pool kõigist 676 jälgitud täiskasvanust.

72-st Prantsusmaale naasnud naisest 26 on saanud süüdimõistva otsuse, 16 on vahistatud ja ootavad kohtuistungit ning kuus on kohtuistungi läbinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles