Iraan ülistas Hezbollah võitu Liibanoni parlamendivalimistel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hezbollah toetajad Liibanonis.
Hezbollah toetajad Liibanonis. Foto: AZIZ TAHER / REUTERS / Scanpix

Iraani ametnik ülistas täna šiialiikumise Hezbollah edu Liibanoni parlamendivalimistel kui edusammu võitluses Iisraeli ja USA vastu, vahendas riigimeedia.

«Liibanoni rahvas ja nende esindajad, Hezbollah ja teised vastupanurühmitused, saavutasid selle võidu võitluses Iisraeli ja tema liitlaste, teiste seas Ühendriikidega,» ütles Iraani kõrgeima juhi ajatolla Ali Khamenei välisnõunik Ali Akbar Velayati.

Velayati sõnul peegeldas valimistulemus šiialiikumise otsustavat abi Süüriale terroristide vastu, viidates Hezbollah sõjalisele toetusele Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimile kaheksandat aastat kestvas kodusõjas.

«See Liibanoni rahva ja vastupanuliikumise võit on märk heakskiidust Liibanoni valitsuse poliitikale Liibanoni iseseisvuse säilitamisest Iisraeli vastu,» sõnas Velayati.

Hezbollah ja selle liitlased kogusid pühapäevastel parlamendivalimistel esialgsetel andmetel piisavalt suure esindatuse, et nurjata igasugused katsed sundida rühmitus relvitustama, mis on selle poliitiliste vastaste pikaajaline nõudmine.

Mitteametlike tulemuste kohaselt saab Hezbollah koos liitlastega 128-kohalises parlamendis vähemalt 47 kohta, mis võimaldab neil mittesobivaid seadusi vetostada. Peaminister Saad Hariri erakond Tulevikuliikumine kaotas valimistel kolmandiku saadikukohtadest ning selle fraktsioon kahaneb 33-lt 21-le.

Šiialiikumine loodi 1982. aastal Iraani toetusel eesmärgiga võidelda Iisraeli vastu. USA on kuulutanud Hezbollah terrorirühmituseks.

Rühmitus on keskne element Iraani «vastupanurindes» Iisraeli ja USA huvidele Lähis-Idas koos islamivabariigi liitlastega Iraagis, Süürias ja palestiinlaste aladel.

«Vastupanurinnet ootab maailmas arvestatav tugevnemine pärast neid valimisi ja Iraagi valimisi laupäeval,» ütles Khamenei välisnõunik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles