Euroopa Parlamendi saadikud taunisid Junckeri semutsemist Putiniga (8)

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jean-Claude Juncker ja Vladimir Putin
Jean-Claude Juncker ja Vladimir Putin Foto: Maxim Shemetov / Reuters/Scanpix

Euroopa Parlamendi erinevatest fraktsioonidest pärit 21 saadikut kutsusid oma pöördumises Euroopa Komisjoni presidenti Jean-Claude Junckerit mitte lõhestama lääneriikide ühtsust Vladimir Putinit meelitavate avaldustega.

«Me oleme jahmunud ja mures teie intervjuu pärast, mis ilmus Hollandi ajalehes Trouw 28. aprillil - kolm päeva pärast meie kirja teile,» kirjutasid eurosaadikud täna avaldatud pöördumises.

«Isegi kui seda intervjuud vaadelda kui teie isikliku positsiooni väljendust, ei saa te ilmselgelt heita kõrvale oma staatust Euroopa Komisjoni presidendina, kes peab esindama kõiki riike ja regioone, sealhulgas ka ELi idaosa, mis on otseselt Venemaa vaenuliku tegevuse mõjuväljas,» rõhutasid saadikud.

Juncker ütles intervjuus Trouwile, et peab Venemaa presidenti Vladimir Putinit «oma sõbraks» ning avaldas arvamust, et ilma Moskvata mingit Euroopa julgeolekuagendat olla ei saa ja Euroopa kontaktid Venemaaga tuleb taastada.

«Härra Putin ei võta Lääne liidreid kui oma sõpru. Venemaa president näeb Läänt kui oma vastast,» märkisid eurosaadikud oma pöördumises. «Tänased arengud meenutavad meile vajadust õppida 1930ndate aastate katastroofilistest katsetest rahustada agressorit ja ohjeldada tema isu. Täna peaks olema selge kõigile, kes hoolivad demokraatiast, solidaarsusest ja ühisest julgeolekust, et Euroopa Liidu esmane prioriteet peab olema kaua hooletusse jäetud tugevuse ja ühtsuse taastamine. Ainult siis saame me kohtuda Kremli juhtidega võrdsel alusel,» rõhutasid Euroopa Parlamendi liikmed.

Samal ajal tuleb hoiduda karistamast tavalisi Venemaalasi, kes on Kremli režiimi pantvangid, lisasid saadikud.

Allakirjutanute seas on europarlamendi suurima, Euroopa Rahvapartei (EPP) fraktsiooni, aga ka Euroopa Konservatiivide ja Reformistide (ECR) fraktsiooni ja liberaalide (ALDE) saadikud. Eesti saadikutest oli pöördumisega ühinenud Isamaa ja Res Publica Liidu liige Tunne Kelam, kes kuulub EPP fraktsiooni.

26. aprillil saatsid 45 Euroopa Parlamendi liiget Junckerile, Euroopa Ülemkogu presidendile Donald Tuskile, liikmesriikide liidritele ning EL-i välispoliitikajuhile Federica Mogherinile avaliku kirja, milles kutsuvad üles Euroopa Liitu tihendama koostööd Ameerika Ühendriikidega Vene-vastaste sanktsioonide tugevdamisel ja edasiseks koordineerimiseks.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles