CIA juhiks pürgiv Haspel lubab mitte taasalustada piinamisprogrammi (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CIA juhikandidaat Gina Haspel.
CIA juhikandidaat Gina Haspel. Foto: AFP/SCANPIX

Gina Haspel, USA presidendi Donald Trumpi kandidaat Luure Keskagentuuri (CIA) uueks juhiks lubab kolmapäeval, et ei taaskäivita 2002.-2005. aasta ülekuulamisprogrammi, mille käigus kinnipeetavaid piinati.

Kolm aastakümmet CIA-s töötanud Haspel juhtis pärast 2001. aasta 11. septembri rünnakuid Tais salavanglat, kus kasutati ülekuulamisel uputamise simuleerimist.

"Ma mõistan, et paljud inimesed riigis tahavad teada minu vaadete kohta CIA endise kinnipidamis- ja ülekuulamisprogrammi kohta," on öeldud tema ettevalmistatud ütlustest enne kuulamisi senati luurekomitees.

"Olles teeninud neil rahutuil aegadel, võin ma anda isikliku lubaduse, selgelt ja reservatsioonideta, et minu juhtimise all ei alusta CIA taas taolist kinnipidamis- ja ülekuulamisprogrammi."

Piinamine oli CIA-s laialdaselt kasutusel aastatel 2002-2005 osana Ühendriikide nõndanimetatud terrorivastasest sõjast.

Haspel liitus CIA-ga 1985. aastal ning on juhtinud välismaal agentuuri harusid. Washingtonis on ta CIA-s töötanud mitmel juhtival kohal.

CIA lõpetas simuleeritud uputamise kasutamise rohkem kui aastakümne eest, kuid selle pärand varjutab ametit tänini.

Haspel, kes on praegu CIA juhi kohusetäitja, oleks agentuuri juhi kohal esimene naine ja esimene tegevluureohvitser.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles