Vietnam palus Hiinal vaidlusalustelt tehissaartelt raketid ära viia

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina tegevus Spratly saarestiku tehissaarel.
Hiina tegevus Spratly saarestiku tehissaarel. Foto: Handout / Reuters / Scanpix

Vietnam palus Hiinal viia oma sõjavarustus Lõuna-Hiina mere eelpostidelt ära, sest see rikub Hanoi suveräänsust, suurendab pingeid ja destabiliseerib piirkondlikku olukorda.

USA telekanal CNBC teatas eelmisel nädalal, et Hiina on paigutanud vaidlusaluses Spratly saarestikus rajatud kolmele eelpostile laevatõrje tiibrakette ja pind-õhk-tüüpi raketisüsteeme. Saari nõudleb teiste seas endale ka Vietnam.

Välisministeeriumi pressiesindaja Le Thi Thu Hang teatas avalduses, et Hanoil on piisav õiguslik alus ja ajaloolised tõendid suveräänsuse kinnitamiseks Spratly ja Paraceli saarte üle Lõuna-Hiina meres.

«Vietnam taotleb, et Hiina näitaks vastutustundlikkust rahu ja stabiilsuse säilitamises Idamerel, hoiduks militariseerimisest ja viiks ära Vietnami suveräänsuse alla kuuluvatele aladele ebaseaduslikult paigutatud sõjavarustuse,» ütles ta, tarvitades Vietnamis kasutusel olevat nime Lõuna-Hiina mere kohta.

Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Hua Chunying ütles eelmisel reedel, et riigil on õigus ehitada Lõuna-Hiina merel kaitseotstarbelisi rajatisi, mille eesmärk on kaitsta riikliku suveräänsust ja julgeolekut. Ta eitas piirkonna militariseerimist ja süüdistas USA-d sõjaliste pingete suurendamises regioonis.

Valge Maja oli eelnevalt hoiatanud Hiinat tagajärgede eest sõjalise kohaleoleku laiendamisel Vaikse ookeani lääneosa vaidlusalustes vetes.

Hiina peab suuremat osa Lõuna-Hiina merest, aga ka naaberriikide ranniku lähedal asuvaid kaljusaari, enda omaks. Peking on hakanud ehitama piirkonda tehissaari ja rajama sinna sõjaväeobjekte.

Lõuna-Hiina mere suhtes on nõudlusi ka Malaisial, Bruneil ja Taiwanil.

Hiina peab püstitama kaitserajatisi Lõuna-Hiina mere saartel, et demonstreerida oma suveräänsusenõuet üle kogu akvatooriumi, ütles Hiina kindralleitnant He Lei märtsis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles