USA esitas endisele CIA agendile süüdistuse Hiina heaks luuramises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luure Keskagentuuri logo.
Luure Keskagentuuri logo. Foto: Saul Loeb / AFP / Scanpix

USA justiitsministeerium on esitanud endisele Luure Keskagentuuri (CIA) töötajale süüdistuse Hiina heaks luuramises, teatasid ametnikud.

Jerry Chun Shing Lee võttis kolm aastat pärast CIA-st lahkumist 2007. aastal Hiina luuretöötajatelt raha informatsiooni eest, mis puudutas Ühendriikide riiklikku julgeolekut, teatas USA justiitsministeerium.

USA kodanik Lee elas toona Hiina erihalduspiirkonnas Hongkongis ning peitis Hiina luurajatelt saadud sularaha.

Ta võeti vahi alla jaanuaris kuus aastat pärast seda, kui USA Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) avastas tema pagasist märkmikud, kus olid kirjas teiste CIA töötajate ning informantide andmed.

Aastal 2012 toimunud vestluste käigus FBI agentidega väitis Lee, et valmistas ette kausta Hiina agentidele üleandmiseks. Pärast seda kulus Lee arreteerimiseks peaaegu kuus aastat.

Leele esitati eile süüdistused vandenõus riiklikku julgeolekut puudutava informatsiooni kogumiseks või andmiseks teise riigi valitsusele ning riiklikku julgeolekut puudutavate dokumentide ebaseaduslikus hankimises.

USA luure on olnud mures oma operatsioonide pidurdumise pärast Hiinas. Aastatel 2010-2012 tappis Hiina vähemalt tosin CIA allikat Hiinas ja vahistas veel vähemalt kuus, kirjutas päevaleht New York Times eelmisel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles