Ameeriklanna nohu osutus nina kaudu väljuvaks ajuvedelikuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigestunud naine.
Haigestunud naine. Foto: Caro / Teschner / Scanpix

Omahas elav Kendra Jackson arvas kaks aastat, et tal on raske nohu, kuni arstid teatasid, et naise ninast jookseb välja hoopis ajuvedelik.

52-aastase Jacksoni krooniline nohu algas kaks ja pool aastat pärast raskesse autoõnnetusse sattumist, kus naise pea paiskus vastu armatuurlauda ja jättis talle alatiseks tõsised migraanihood.

«Algselt arvasin, et tegu on allergia või tavalise nohuga, nagu oleks äsja külma saanud,» sõnas Jackson.

Kuid 2015. aastal hakkas nohu aina hullemaks minema. «Kui see enam ära ei läinud, käisin arstide vahelt, kes kirjutasid välja kõikmõeldavaid ravimeid, kuid mu nina lihtsalt tilkus edasi,» meenutab Jackson.

Viimaks pöördus ta sel aastal Nebraska ülikooli kliinikusse, kus uuringute käigus tuvastati, et Jacksoni mure allikaks oli hoopis väike koljumõra, mille kaudu tserebrospinaalne vedelik välja tilkus.

«Ta ärkas hommikul pärast toolis magamist ja kogu tema särgiesine oli märg. Seda vedelikku oli palju,» märkis Nebraska kliiniku arst Christie Barnes.

Jacksoni sõnul kaotas ta päevas umbes pool liitrit vedelikku.

«Tserebrospinaalne vedelik isoleerib aju. Kuna kolju on suletud ruum ja aju kena pehme elund, peab sellel olema kõva kasti sees liikumise vastu kaitse. See kaitseb tegelikult aju ja ajuripatsit,» selgitas Barnes.

Aju toodab tserebrospinaalset vedelikku pidevalt ning tavaliselt väljub see vereringesse. Kuid Jacksoni puhul lubas väike mõra koljus vedelikul ninna ja suhu tilkuda.

Tserebrospinaalse vedeliku lekked on suhteliselt harvad, esinedes umbes 100 000 inimesel igal aastal. Tavaliselt tekib see trauma või lõikuse tagajärjel.

Õnneks oli Jacksoni vaevusi lihtne leevendada – selleks piisas lõikusest, kus nina sisemusest võeti veidi kudet ja isoleeriti sellega tekkinud lõhe kolju pehmemas osas. Kuu aega pärast operatsiooni on Jacksoni vaevused kadunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles