Khamenei: Euroopa tagatiseta lahkub Iraan tuumaleppest (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei.
Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei. Foto: HO / AFP / Scanpix

Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei teatas täna, et loobub tuumaleppest, kui Euroopa osapooled ei suuda anda kindlaid garantiisid kaubandussuhete jätkumisel.

«Kui te ei suuda anda kindlat garantiid – ja ma kahtlen, et te suudate –, ei saa me nii edasi minna,» teatas Khamenei parlamendis kõneledes.

Iraan soovib Euroopa tuumaleppe osapooltelt kinnitust selle kohta, et leppega tagatud majandussuhted USA lahkumisega ei kahjustu.

«Me kuulsime, et te tahate jätkata tuumaleppega koos kolme Euroopa riigiga. Mul puudub usk nendesse kolme riiki,» lisas Khamenei Iraani valitsusele suunatud avalduses. «Kui te tahate kokkuleppega ühele poole jõuda, saage tõelised tagatised, muidu homme teevad nad sama, mida USA.»

Ajatolla Ali Khamenei.
Ajatolla Ali Khamenei. Foto: HO / AFP

Tuumaleppe Iraaniga sõlmisid 2015. aastal Suurbritannia, Hiina, Prantsusmaa, Saksamaa, Venemaa ja USA. Leppega leevendati Iraani-vastaseid sanktsioone vastutasuks islamivabariigi tuumaprogrammi piiramise eest.

Saksamaa, Prantsusmaa ja Suurbritannia teevad kõik tagamaks, et Iraan järgib 2015. aasta tuumalepet, tõotas Saksa kantsler Angela Merkel täna.

«Jääme pühendunuks sellele leppele ning teeme kõik tagamaks, et Iraan järgib lepet,» lausus Merkel. Berliin langetas otsuse koos Pariisi ja Londoniga, lisas ta. Lepet on lubanud toetada ka Moskva.

USA president Donald Trump teatas eile USA lahkumisest tema sõnul vigasest rahvusvahelisest tuumaleppest Iraaniga ning kinnitas, et Ühendriigid taaskehtestavad karmimad võimalikud majandussanktsioonid islamivabariigi vastu.

President Trumpi otsus lahkuda Iraani tuumaleppest annab islamivabariigi konservatiividele võimaluse kindlustada võimu reformaatorite ees, kes tuumaleppe läbi surusid.

Iraani Revolutsioonikaardi komandör kasutas võimalust riiki USA lahkumise puhul õnnitleda. Üks Iraani parlamendiliige oli võtnud kaasa paberist USA lipu ja põletas selle parlamendisaali keskel. Teine parlamendiliige Mojtaba Zolnour põletas omalt poolt tuumaleppe koopia ja mitu seadusandjat hakkasid kooris hüüdma «surm Ameerikale».

Parlamendispiiker Ali Larijani lausus, et Teheran kavatseb oodata Euroopa riikide reaktsiooni USA lahkumisele enne edasiste otsuste langetamist. Ka Iraani president Hassan Rouhani on teatanud, et USA lahkumise tõttu ei kavatseta leppest taganeda.

«Euroopa peab tõestama, et suudab panustada meie ees seisvate probleemide lahendamisse,» sõnas Larijani. «Ameerika rahvast ikestab egoistlik ja amatöörlik poliitik.»

Hoolimata Rouhani kinnitusest, et Iraan suudab USA lahkumisega toime tulla, on Trumpi otsus tekitanud uusi pingeid majandusraskustes vaevlevas riigis ja seadnud pakule tuumaleppe algatanud reformaatorite pead.

«Kui riiki tabab välispoliitiline või majanduslik kriis, muutub olukord soodsamaks konservatiivide jaoks, kes suudavad sellises olukorras oma jõudu kergemini peale suruda,» märkis Teherani ülikooli politoloog Sadeq Zibakalam.

«Samuti võidavad konservatiivid sellest, et neil on põhjus rünnata reformimeelseid ja mõõdukaid nagu president Rouhani, öeldes, et see tõestab seda, mida juba aastaid on öeldud – USAd ei saa usaldada ja USA on valmis alati meile nuga selga lööma,» lisas Zibakalam.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles