Merkel: Euroopa kolmik teeb kõik, et Iraan järgiks tuumalepet (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani ajalehed kajastamas USA teadaannet.
Iraani ajalehed kajastamas USA teadaannet. Foto: Atta Kenare / AFP /Scanpix

Saksamaa, Prantsusmaa ja Suurbritannia teevad kõik tagamaks, et Iraan järgiks 2015. aasta tuumalepet, tõotas Saksa kantsler Angela Merkel.

«Jääme pühendunuks sellele leppele ning teeme kõik tagamaks, et Iraan järgib lepet,» lausus Merkel. Berliin langetas otsuse koos Pariisi ja Londoniga, lisas ta.

Päev varem teatas leppe üks osapool, USA president Donald Trump, et viib USA leppest välja.

Merkel väljendas Trumpi otsuse üle kahetsust ning tunnistas, et Iraani ballistilise raketi programm ning mõju Süürias ja Iraagis teeb tõepoolest muret.

«Need on valdkonnad väljaspool lepet, millest me peame rääkima,» ütles ta.

Saksa kantsler rõhutas aga, et Euroopa riigid näevad tuumaleppes tähtsat tugisammast, mida ei tohi kahtluse alla seada.

Merkeli erakonna välispoliitikajuht Norbert Röttgen hoiatas, et USAta läheb leppest kinnipidamisega raskeks, sest Iraanis tegevust jätkavatele Euroopa kompaniidele saavad osaks USA sanktsioonid.

«Kui keegi Iraani investeerib, tabavad teda rängad USA sanktsioonid, ja seda kulu ei saa vältida,» hoiatas ta usutluses ajakirjale Der Spiegel. «Nii tõmbavad asjaosalised ettevõtted ilmselt üsna kiiresti investeeringud tagasi või viivad oma riigi hoopis välja.»

Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei ütles kolmapäeval, et Teheran astub tuumaleppest välja, kui dokumendi allkirjastanud Euroopa riigid ei anna tagatisi kaubandussuhete jätkumise kohta pärast USA väljaastumist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles