KOHALIK VAADE. Leedu korruptsioonijuhtum kasvas kiiresti riigipöördekatseks

Vaidas Saldžiūnas
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu julgeolekuteenistuse dokumentidest selgus, et teleajakirjanik Tomas Dapkus tegutses suurärimeeste käsilasena ja püüdis mõjutada poliitikuid.
Leedu julgeolekuteenistuse dokumentidest selgus, et teleajakirjanik Tomas Dapkus tegutses suurärimeeste käsilasena ja püüdis mõjutada poliitikuid. Foto: Facebook

Ühel soojal maikuu esmaspäevahommikul ei rõõmusta ilmselt keegi, kui näeb, et võtmetähtsusega luureasutus on kasutanud väljendit riigipöördekatse. Aga just see juhtus Leedus, kui terve kümnendi kestnud uurimise raport lekkis ajakirjandusse ja põhjustas üleüldise šoki.

150-leheküljeline raport, mis oli mõeldud tutvumiseks parlamendi julgeoleku- ja kaitsekomisjonile, on põhjustanud suurt vastukaja, ja seda põhjusega.

Raport sisaldab VSD hinnangut Leedu ühe suurema äriettevõtte MG Balticu tegevuse kohta. Raporti kohaselt on firma püüdnud «ebaseaduslikult mõjutada riigiasutusi, sealhulgas justiits- ja julgeolekustruktuure, poliitikuid ja poliitilisi protsesse».

«See on riigipöördekatse,» võttis raporti kokku opositsioonijuht Gabrielius Landsbergis. Isegi võimul olev Talurahva ja Roheliste Liit nõustus selles küsimuses oma vastastega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles