Trump tõmbas Iraani tuumaleppest loobudes liitlastelt vaiba alt (1)

Martin Kutti
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump hoidmas käes otsust, mille kohaselt lahkub USA Iraani tuumaleppest.
USA president Donald Trump hoidmas käes otsust, mille kohaselt lahkub USA Iraani tuumaleppest. Foto: Jonathan Ernst / Reuters/Scanpix

Üleeile Ameerika Ühendriikide lahkumisest Iraani tuumaleppest teatanud USA president Donald Trump tembeldas kokkuleppe, mida tema eelkäija Barack Obama pidas üheks oma suuremaks välispoliitiseks saavutuseks, lagunevaks ja mädaks.

Kuigi Trumpi pooldajad on korduvalt väitnud, et presidendikampaania käigus lubatud põhimõte «Ameerika ennekõike» ei tähenda «Ameerika üksi», siis presidendi viimane otsus räägib teist keelt.

Tuumaleppega jätkamist soovisid sellele oma allkirja andnud Euroopa Liit, Ühendkuningriik, Prantsusmaa, Saksamaa, Hiina ja isegi Venemaa. Tulutuks osutusid ka Saksamaa kantsler Angela Merkeli, Prantsusmaa president Emmanuel Macroni ja Briti välisminister Boris Johnsoni katsed Washingtoni külastades jonnaka Trumpi meelt muuta.

12-minutilise avaldusega lõhkus Trump leppe, mille osas peeti aastaid pingelisi läbirääkimisi ja milles jõuti kokkuleppele 2015. aastal ning millega seati Iraani tuumaambitsioonidele karmid piirangud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles