Trump ja Kim kohtuvad 12. juunil Singapuris (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un ja Donald Trump.
Kim Jong-un ja Donald Trump. Foto: Lucas Jackson / Reuters / Scanpix

Ühendriikide president Donald Trump ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un kohtuvad Singapuris 12. juunil.

«Väga oodatud kohtumine Kim Jong-uni ja minu vahel leiab aset Singapuris 12. juunil. Me mõlemad püüame teha sellest erilise hetke maailmarahu hüvanguks!» teatas Trump Twitteris.

Juunikuisest kohtumisest saab teostumise korral USA ja Põhja-Korea ametisolevate liidrite esimene kohtumine. Ainsa Ühendriikide presidendina töötanud isikuna on Põhja-Korea liidriga kohtunud Jimmy Carter, kes kohtus 1994. aasta juunis Kim Jong-uni vanaisa, stalinistliku riigi rajaja ja toonase liidri Kim Il-sungiga.

Eile külastas Pyongyangi USA välisminister Mike Pompeo, et anda tippkohtumise ettevalmistustele viimane lihv. Pompeo naasis kodumaale koos kolme Põhja-Koreas vangi mõistetud ameeriklasega, kelle stalinistlik riik tippkohtumise eel hea tahte žestina vabastas.

Ametnike sõnul eemaldati kolme vangistatud ameeriklase vabastamisega viimane takistus tippkohtumise teelt.

Linnriik Singapur on etendanud pikka aega silla rolli USA ja Hiina vahel.

Trumpi ja Kimi kohtumine järgneb Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni ja Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-ini ajaloolisele tippkohtumisele 27. aprillil.

Kim ja Moon leppisid kokku koostöös Korea poolsaare täielikult tuumavabaks muutmiseks. Nad seadsid eesmärgiks ka jõuda selle aasta lõpuks rahuleppeni ning pidada selle eesmärgi saavutamiseks kõnelusi USA ja Hiinaga. Lisaks lubasid Lõuna-Korea president ja Põhja-Korea liider lõpetada igasugused vaenulikud aktid merel, maismaal ja õhus.

7. ja 8. mail pidas Põhja-Korea liider Hiinas Dalianis kõnelusi Hiina presidendi Xi Jinpingiga, kinnitades kohtumisel pühendumust tuumarelvadest loobumisele juhul, kui Ühendriigid lõpetavad riigi suhtes vaenuliku poliitika. Enne kohtumist Kimiga võõrustab Trump 22. mail Washingtonis Lõuna-Korea presidenti.

Põhja-Korea, kes arvatakse olevat USA mandriosa tabada suutva toimiva tuumalõhkepea kandevõimega mandritevahelise ballistilise raketi (ICBM) väljatöötamise lävel, ei ole veel sõnaselgelt öelnud, et kavatseb tuumarelvadest loobuda.

Põhja-Korea režiim on kaua pidanud tuumarelvi ainsaks tagatiseks USA kukutamiskatsete vastu ning pole veel välja öelnud, mis oleks nendest loobumise hind. Spekuleeritakse, et stalinistlik riik võib nõuda vastutasuks Ühendriikide vägede väljaviimist Lõuna-Koreast.

Pyongyang teatas aprillis enne kahe Korea tippkohtumist, et peatab tuuma- ja raketikatsetused.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles