Põlissoomlaste presidendikandidaat Laura Huhtasaari kopeeris kolmandiku oma magistritööst (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome presidendikandidaadid valimiste ööl Helsingis. Laura Huhtasaari on vasakult teine.
Soome presidendikandidaadid valimiste ööl Helsingis. Laura Huhtasaari on vasakult teine. Foto: Vesa Moilanen/AP

Soome rahvusringhäälingu Yle uurimus leidis, et jaanuaris Põlissoomlaste presidendikandidaadina valimistel kandideerinud 38-aastane Laura Huhtasaari kopeeris kokku umbes 30 protsenti oma magistritööst.

Huhtasaari süüdistati plagieerimises juba jaanuaris enne Soome presidendivalimisi. Pärast süüdistusi viis Jyväskylä ülikool läbi uurimise ja leidis, et Põlissoomlaste kandidaat oli kopeerinud oma 2003. aastal esitatud diplomitöös «Kultuuripraktikad multikultuursetes põhihariduse gruppides» tekstiosasid kahest varem esitatud diplomitööst.

Huhtasaari esitles end presidendivalimistel konservatiivi, rahvuslase ja immigratsioonivastasena. Ta on oma väljaütlemistes olnud provokatiivne liberaalsema Soome nn peavoolupoliitika suhtes ja toetanud paremäärmuslikke rühmitusi.

Soome presidendivalimistel jäi Huhtasaari 6,9 protsendiga kolmandaks. Valimised võitis ametisolev president Sauli Niinistö, kes kogus häältest 62,7 protsenti.

Jyväskylä ülikooli rektor Keijo Hämäläinen leidis pärast uurimust, et kuigi Huhtasaari ei olnud järginud teaduslikke meetodeid korrektselt, puudutas plagieeritud osa kõigest 10 protsenti tema kogu tööst.

Ent Svenska Yle uuriva ajakirjanduse üksus MOT leidis, et Huhtasaari plagieeritud osa on palju märkimisväärsem, kui ülikool leidis. Reporterite sõnul oli ligikaudu 30 protsenti tema magistritööst kopeeritud otse ühest allikast, mille oli kirjutanud Helsingi ülikooli vilistlane 2001. aastal.

Huhtasaari oli varasemast tööst kopeerinud nii lühemaid kui ka pikemaid tekste. Reporterite sõnul oli mõni peatükk tööst peaaegu täielikult kopeeritud. Mõnes kohas oli Huhtasaari parandanud paari kohta lausestuses, et see sobituks tema töö konteksti, kuid mõnes kohas olid valeks jäänud ka eelmises töös olnud grammatikavead. Algse töö autori Tiina Simpaneni nime ei olnud presidendikandidaat oma töös kordagi maininud.

Huhtasaari eitas Svenska Yle raporti tulemusi ja ütles Helsingi parlamendihoones eile, et see on tegu on inimjahiga tema suhtes.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles