Teadlased uurisid: ameeriklaste vandenõuteooriate uskumine on seotud kliimasoojenemise eitamisega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktornid 11.septembril 2001
Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktornid 11.septembril 2001 Foto: SETH MCALLISTER/AFP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide presidendi Donald Trumpi Twitteri säutsust inspiratsiooni saanud teadlased uurisid seosed skeptitsmi ja poliitiliste vaadete vahel ning leidsid, et äärmuslikesse vandenõuteooriatesse uskumine on otseses seoses ka kliimamuutuste eitamisega.

Umbes 97 protsenti teadlastest toetab arvamust, et kliimamuutus on reaalselt eksisteeriv ja peamiselt inimese põhjustatud, kirjutab The Independant.

Sellest hoolimata on vastuseis kliimasoojenemisel jõudnud mõnes riigis n-ö peavoolu ehk kõige populaarsemaks seisukohaks, nii on see näiteks USAs. Trumpi juhtimisel on USA taandunud kliimakokkuleppest ja USA keskkonnaagentuuri juhi kohale nimetatud Scott Pruitt on kliimaskeptik.

Queenslandi ülikooli teadlased tahtsid uurida fenomeni USAs ja mujal, vaadeldes vandenõuteooriatesse uskumise, konservatiivsete vaadete ja kliima suhtes skeptilise suhtumise vahelisi seoseid.

Selleks vaatlesid nad inimeste hoiakuid nelja ülemaailmselt tuntud vandenõuteooria suhtes: 11. septembri terrorirünnakud, uue maailmakorra vandenõu ja printsess Diana ning Kennedy surma vandenõuteooriad. Kokku küsitleti 5323 inimest 25 riigist.

«Me leidsime, et mida rohkem ameeriklased üldiselt usuvad vandenõuteooriaid, seda rohkem nad peavad ka kliimasoojenemist pettuseks,» rääkis professor Hornsey. Samas ei leitud sellist seost enamikes teistes riikides.

Väljaandes Nature Climate Change avaldatud uurimuses leiti, et konservatiivne maailmavaade teistes riikides ei seostunud väga suurel määral rohkem kliimauuringute eitamisega. Küll aga oli see nii saastatumates riikides, kus on palju süsihappegaasi heidet, nagu USA ja Austraalia. Üks võimalik seletus on, et nendes riikides on ka rohkem huvitatud osapooli, kes tahavad riiki tulnud investeeringute tõttu eitada fossiilkütuste tekitatud kahju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles