Netanyahu sõnul ületas Iraan raketitulega «punase joone» (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakettide tulistamine Süüria kohal.
Rakettide tulistamine Süüria kohal. Foto: AFP / Scanpix

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu ütles neljapäeval, et Iraan ületas Süüriast Iisraeli vägede pihta rakette tulistades «punase joone», mis tõi kaasa juudiriigi õhurünnakud naaberriigis.

«Iraan ületas punase joone. Meie reaktsioon oli tagajärg,» ütles Iisraeli valitsusjuht sotsiaalmeediasse postitatud videos.

«Iisraeli sõjavägi korraldas ulatusliku rünnaku Iraani sihtmärkidele Süürias,» lausus Netanyahu. «Me oleme pikaajalises kampaanias ja meie poliitika on selge: me ei luba Iraanil end Süürias sõjaliselt sisse seada.»

Teheran ei ole raketirünnakute eest Iisraeli üksustele okupeeritud Golani kõrgendikel seni vastutust võtnud. 

Süürias sai ööl vastu neljapäeva Iisraeli rünnakutes surma vähemalt 23 võitlejat, neist viis valitsusvägede sõdurid ja 18 nende liitlasvägede võitlejad, teatas vabaühendus Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus.

See oli viimaste aastate üks suuremaid Iisraeli sõjalisi operatsioone ja suurim Iraani üksuste vastu.

Iisraeli sõjavägi teatas varem, et tabas ööl vastu neljapäeva Süürias «kümneid» Iraani sõjalisi sihtmärke pärast seda, kui Iraani üksused tulistasid rakettidega Iisraeli üksusi Golani kõrgendikel.

Juudiriigi andmeil tulistasid Iraani revolutsioonikaardi eliitväeosa Al-Quds sõdurid selle vägede pihta 20 Fajr- või Grad-tüüpi raketti, millest Iisraeli õhutõrje tegi kahjutuks neli. Ülejäänud raketid juudiriigi territooriumini ei küündinud.

Iisraeli kaitseministri Avigdor Liebermani sõnul sai Iisraeli sõjavägi rünnakus pihta «peaaegu kõikidele» Iraani sõjalistele taristuobjektidele Süürias.

Venemaa andmeil osales rünnakus 28 Iisraeli sõjalennukit F-15 ja F-16, mis tulistasid välja 60 õhk-pind-tüüpi raketti, lisaks tulistati Iisraelist välja veel 10 taktikalist pind-pind-tüüpi raketti.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles