Läti kutsus Moskva-saatkonna ründamise järel välja Vene saadiku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti lipp
Läti lipp Foto: Xinhua, Scanpix

Läti välisministeeriumi kantsler Andrejs Pildegovičs kutsus neljapäeval ministeeriumisse Vene suursaadiku Lätis Jevgeni Lukjanovi ning mõistis hukka 9. mail korraldatud rünnaku Läti saatkonna vastu Moskvas.

Venemaa poolel on kohustus pidada kinni diplomaatiliste suhete Viini konventsiooni artiklist 22 ja tagada, et rakendatakse kõiki julgeolekumeetmeid selliste rünnakute välistamiseks ja süüdlaste tabamiseks, ütles kantsler kohtumisel.

Tegemist pole esimese korraga, kui Läti diplomaatiline esindus Venemaal ohtu on sattunud, ütles Pildegovičs. Läti tahab, et rünnakujärgsed purustused esinduses korvaks Venemaa, lausus ta.

Läti välisminister Edgars Rinkēvičs mõistis kolmapäeva õhtul rünnaku provokatsioonina hukka.

Lukjanov nimetas rünnakut kahepoolsete suhete kahjustamisele suunatud provokatsiooniks. «Meie seisukoht kattub Läti välisministeeriumi seisukohaga. Nõustun ministriga, et tegemist oli provokatsiooniga. Enamgi veel, selle korraldasid Venemaal keelustatud Natsionaalbolševistliku Partei esindajad. See on äärmiselt radikaalne organisatsioon, mis tegutseb Venemaal ebaseaduslikult,» sõnas saadik.«Need ebaseaduslikud teod on selgelt suunatud meie suhete kahjustamisele Lätiga,» ütles Vene diplomaat.

Vandaalid ründasid kolmapäeval Moskvas Läti saatkonna hoonet.

Läti välisministeeriumi pressiesindaja Gints Jegermanise sõnul saabus kell 17.30 saatkonna hoone juurde neli või viis inimest. Nad asusid viskama hoonet suitsupommide ja signaalrakettidega. Üks neist üritas kritseldada midagi saatkonna seinale, kuid jõudis kirjutada vaid tähe «S».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles