Ema ja tütred plaanisid Londoni kesklinnas terrorirünnakuid (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Safaa Boular.
Safaa Boular. Foto: Julia Quenzler/SWNS.com/Scanpix

Ema ja kaks tütart lõid Suurbritannia esimese ainult naistest koosneva terrorigrupeeringu ja plaanisid rünnakuid Londonis asuvas Briti Muuseumis ning Westminsteri palee juures.

Kolmik pani oma plaanile nimeks «Kübarsepa teepidu» ja arvatakse, et neid innustas üks Süüriast pärit terrorirühmituse Islamiriik (ISIS) terrorist.

Väidetavalt tahtis 18-aastane Safaa Boular Briti Muuseumis toime panna rünnaku granaati, tulirelva või autot kasutades. Internetis viitas Boular granaatidele kui ananassidele.

Naine soovis reisida Raqqa linna, et abielluda oma internetis kohatud kihlatuga, kelleks oli ISISe terrorist. Boulari plaan nurjati ja talle esitati süüdistus. Pärast kinnipidamist julgustas ta oma 22-aastast õde noarünnakut toime panema. Safaa soovis, et õde Rizlaine Boular korraldaks rünnaku Westminsteri palee juures eelmise aasta aprilli lõpus.

Kohtu andmetel andis tüdrukute ema, 44-aastane Mina Dich, noortele abi ja toetust. Abistamise nimel käis ta vanema tütrega ka nugasid ostmas. Näiteks soetati 15 sentimeetri pikkuse teraga nuga.

Vandenõu suutsid paljastada julgeolekuteenistuse MI5 ametnikud. Dichi koju paigaldati pealtkuulamisseadmed ning ametnikud esinesid internetis Safaaga suheldes ISISe võitlejatena. Selle abil saadi noore naise kurjadest plaanidest aimu. Ühele terroristi kehastanud ametnikule ütles Safaa, et tal on oma eesmärgi saavutamiseks vaja vaid autot ja nuga.

Safaa Boular.
Safaa Boular. Foto: Elizabeth Cook / PA Wire/PA Images/Scanpix

Rizlaine Boular ja tema ema tunnistasid terroriaktide planeerimise üles. Safaa on ettevalmistuste tegemist eitanud.

On alust arvata, et oma emaga Edela-Londonis Vauxhallis elanud Safaa lõi internetis kuni 400 liikmega ISISe võrgustiku pärast terrorirühmituse värbaja Naweed Hussainiga kohtumist.

2016. aasta augustis kuulutas 16-aastane Safaa armastust Hussaini vastu ja tegi teatavaks oma plaani Süüriasse reisida. Seal tahtis armunud paar end pommivöödega õhku lasta.

Kohtuametnik Duncan Atkinson teatas, et Hussain saatis Boulari õdedele sõjatsooni reisimiseks 3000 naela (3400 eurot). Hussaini sõnade kohaselt oli paaril plaanis «siit ilmast käest kinni hoides lahkuda ja teisi endaga kaasa võtta». Safaa vahistati Marokost puhkuselt naastes ja tema pass võeti ära.

Rizlaine üritas 2014. aastal ise samuti Süüriasse reisida, aga ta tabati Türgis ja saadeti Suurbritanniasse tagasi. 

Pärast seda alustas naine rünnaku planeerimist Suurbritannias, olles tihedas kontaktis ka Hussainiga. Suhtluseks kasutati Telegrami rakendust. Politsei lindistustele jäi ema ja tütarde vestlus märtrisurma teemal. Safaa naeris ka eelmise aasta märtsis toimunud Westminsteri terrorirünnakutes hukkunute üle.

Safaa soovis Briti Muuseumis rünnaku toime panna. Suhtluses Hussainiga selgus, et rünnakuks kasutataks püstolit TT ja «ananasse» ehk granaate.

Briti Muuseum.
Briti Muuseum. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA /Scanpix

Kohtu sõnul muutusid Safaa plaanid veelgi kindlamaks pärast seda, kui Hussain eelmise aasta 4. aprillil suri. Pärast Hussaini surma väitis Safaa, et tal pole aega oodata, sest tema «süda sooviks oma kalli abikaasaga esmakordselt ühineda».

Prokuröride sõnul leidsid uurijad Safaa arvuti kõvakettalt ISISe propagandamaterjale. Näiteks olid tal pildid ja videod peade maharaiumisest, üksuste treenimisest ja pommivööd kandvast naisest.

Isegi vanglas viibides ei andnud Safaa alla ja julgustas oma õde rünnakut toime panema. Ühes vestluses ütles Rizlaine: «Osalen mina ja mõned õed ja me kavatseme lihtsalt lõbutseda. Tegu oleks nagu teepeoga.»

Kohtu sõnul tegid õed korduvaid vihjeid paradiisile ja teepeole raamatus «Alice Imedemaal». Koodsõnadeks valiti «Kübarsepp» ja «Alice Imedemaal».

Kohtu andmetel tutvusid Rizlaine ja tema ema eelmise aasta 25. aprillil Westminsteri palee ümbruse ja võimalike variantidega. 26. aprillil osteti mitu erinevat nuga ja seljakott. Eelmise aasta 27. aprillil ehk eeldatava noarünnaku päeval peeti Rizlaine kinni.  

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles