Poola rahvasaadikuid ootab korralik palgakärbe

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekspeaminister Beata Szydło (vasakul) ja praegune peaminister Mateusz Morawiecki.
Ekspeaminister Beata Szydło (vasakul) ja praegune peaminister Mateusz Morawiecki. Foto: Alik Keplicz / AP/Scanpix

Poola parlament võttis vastu eelnõu, mille kohaselt ootab parlamendi liikmeid 20 protsendi suurune palgakärbe. Palka otsustati vähendada pärast seda, kui avalikkus kritiseeris teravalt ministritele määratud kopsakaid rahalisi preemiaid.

Parlament võttis võimuerakonna Õigus ja Õiglus häälte toel muudatuse vastu. Peamised opositsiooniparteid hääletusel ei osalenud.

Muudatuse kohaselt vähendatakse praegust 10 000 zloti ehk 2350 euro suurust palka 8000 zloti ehk 1900 euroni. Nüüd peab muudatus saama senati heakskiidu ning presidendi allkirja.

Opositsiooni sõnul on tegu võimuerakonna katsega rahvast petta ja skandaal kinni mätsida. Vastaste hinnangul tulnuks ka päriselt raha säästmiseks kaotada parlamendisaadikutele rakendatav maksusoodustus.

Nüüd kärbitakse küll parlamendisaadikute töötasu, aga mitte valitsusametnike palkasid, kes suurt preemiat said.

Tõuke muudatuseks andis ekspeaminister Beata Szydło eelmisel aastal tehtud otsus maksta endale ja oma valitsusametnikele rohkem kui kümne keskmise palga suurust preemiat.

Pärast Szydłoga seotud skandaali on võimuerakonna toetus vähenenud. Erakonna liider Jarosław Kaczyński kutsus eelmisel kuul ministreid annetama oma preemiad heategevuseks.

Euroopa Liidus saavad kõige kõrgemat palka Itaalia parlamendisaadikud, kes teenivad umbes 14 000 eurot kuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles