Video: Iisrael hävitas Süürias Venemaalt pärit õhutõrjekompleksi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raketid Damaskuse kohal.
Raketid Damaskuse kohal. Foto: HANDOUT / STR / AFP/Scanpix

Iisraeli relvajõud avaldasid video, mis näitab tiibraketiga korraldatud rünnakut õhutõrjekompleksile Pantsir-S1. Süsteem pärineb Venemaalt.

Õhutõrjekompleks hävitati ööl vastu eilset Süürias korraldatud operatsioon Kaardimaja käigus. Koidiku eel vältisid Iisraeli F-15 ja F-16 hävitajad kümneid rakette ning heitsid pomme rohkem kui 50 Iraani sihtmärgi pihta Süürias. Operatsiooni eesmärgiks oli hävitada Iraani sõjaline kohalolek.

Iisraeli õhujõudude esindaja nimetas operatsiooni väga edukaks. Tegu oli Iisraeli jaoks suurima sõjalise operatsiooniga Süürias viimase 40 aasta jooksul.

Iisrael usub, et Iraanil on Süürias endiselt pind-pind-tüüpi rakette, mis oleks võimalik Iisraeli suunas tulistada. Seetõttu olid juudiriigi relvajõud veel eile õhtul kõrgendatud valmisolekus.

ÜRO vaatlejad Iisraeli ja Süüria piirialadel.
ÜRO vaatlejad Iisraeli ja Süüria piirialadel. Foto: Xinhua / Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Eilse päeva esimestel tundidel tulistas Iraani revolutsiooniline kaardivägi Iisraeli sõjaväebaaside suunas umbes 20 raketti. Iisraeli teatel pärinesid raketid Lõuna-Süüriast. Rünnak osutus ebaõnnestunuks, sest juudiriigi andmetel tulistati neist neli Iisraeli raketitõrjesüsteemi poolt alla ja ülejäänud ei jõudnud isegi üle piiri.

Iisraeli väitel oligi nende tegevuse näol tegu vasturünnakuga. Sihtmärgiks võeti Iraani revolutsioonilise kaardiväe luurekeskused, relvalaod, vaatluspostid ja logistikakeskused. Samuti esimese rünnaku puhul kasutatud raketikompleks. Sihikule võeti ka mitmed Süüria õhutõrjesüsteemid, millest ühe tabamisest avaldati video.

Iisraeli õhujõudude teatel rünnati iga raketikompleksi, mis Iisraeli lennukite suunas tulistas ja seetõttu võeti sihikule ka Süüria tehnika. Süüriat oli väidetavalt enne operatsiooni algust hoiatatud, et nad Iraani sihtmärkide vastu suunatud rünnakutele vahele ei segaks. 

Iisraeli sõjaväe teatel nende pool kannatusi ei kandnud ja Süüriast tulistatud raketid ei avaldanud juudiriigile mõju. Samuti väideti, et Iisraeli hävitajate suunas teele lastud kümned õhutõrjeraketid kahju ei teinud.

Õhujõudude sõnul olid USA ja Venemaa eilsetest rünnakutest teadlikud. «Ütlesime venelastele, et ründame Süürias, aga ei öelnud neile seda, kus täpselt ründame või millised meie sihtmärgid on,» ütles õhuväe ohvitser Times of Israelile. Venemaa ja Iisrael on üritanud vältida otsest kokkupõrget Süürias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles