Fidži võimud pidasid kinni eestlasest meremehe

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Josaia Voreqe Bainimarama.
Josaia Voreqe Bainimarama. Foto: SCANPIX

Fidži opositsiooni väitel pidasid Okeaanias asuva saareriigi võimud kinni Eesti kodaniku, keda kuulatakse üle seoses riigireetmises süüdistatava koloneli üle käiva juurdlusega.

Tunnistajate väitel aitas Saaremaalt pärit kalur Risto Härmat kaasa kolonel Tevita Mara (tuntud ka kui Roko Ului Mara) põgenemisele.

Kodusaarelt Tongale pagenud Marat süüdistatakse Fidžil mässule õhutamises. Opositsiooni väitel kritiseeris Mara aga saarel sõjaväelise riigipöördega võimule tulnud Josaia Voreqe Bainimarama (tuntud ka nime Frank Bainimarama all) režiimi, mida opositsioon süüdistatab inimõiguste rikkumises.

Meremehe pere ja sõprade kinnitusel on Härmat süütu ning pole afääriga seotud. Väidetavalt on mees juba mitmendat päeva vahi all ning tal on lubatud kohtuda vaid kahe külastajaga. Mehe pere on võtnud abi saamiseks ühendust ka Eesti välisministeeriumiga.

Välisministeeriumi teatel on nad Fidžil vahi alla võetud Eesti kodaniku juhtumist teadlikud ja konsulaarabi osutavad vajadusel Prantsusmaa või mõne teise Euroopa Liidu saatkonna kaudu.

Kui Fidži võimud välisministeeriumi poole pöörduma peaksid, ollakse valmis nendega koostööd tegema, kuid praegu ei näe välisministeerium peale konsulaarabi andmise oma kodanikule endal muud rolli, lisas ministeerium.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles