ÜRO raportöör: Suurbritannia on vähemuste suhtes vaenulik (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia lipp Big Beni ees.
Suurbritannia lipp Big Beni ees. Foto: TOLGA AKMEN / AFP / SCANPIX

Valitsuse kujundatud vaenulik õhustik ebaseaduslike immigrantide suhtes on Suurbritannias tekitanud vaenu kõikide vähemusrasside suhtes, sõnas ÜRO eriraportöör. 

Suurbritannias valitseb «rahvuslike pingete õhustik, mis on teinud tervetest usu-, rassi- ja etnilistest gruppidest patuoinast vaenlase,» ütles ÜRO ametnik Tendayi Achiume Londonis konverentsil pärast kaks kuud kestnud uurimustööd.

Briti rassilise võrdsuse seadused on loonud kindla aluse struktuurse ja institutsioonilise rassismi väljenduste vastu võitlemiseks, ütles raportöör.

«Kuid Ühendkuningriigi rassiliste ja etniliste kogukondade struktuurne sotsiaalmajanduslik kõrvalejätmine on rabav,» ütles ta.

«Karm reaalsus on, et rass, rahvus, religioon, sugu, puuded ja sarnased kategooriad määravad jätkuvalt elu võimalusi ja heaolu Suurbritannias, seda viisidel, mis on vastuvõetamatud ja paljuski ebaseaduslikud,» sõnas ta.

Briti kasinusmeetmed on olnud «ebaproportsionaalselt kahjulikud» vähemusrasside jaoks, sõnas ta.

«Need toimivad tahtmatult põhiliste vahenditena rassiliseks allutamiseks,» ütles ta. Kõik rahanduspoliitilised ettepanekud peaksid läbima analüüsi nende mõjust võrdsusele, lisas ametnik.

«Vaenulik õhustik keskkond ebaseeaduslike immigrantide suhtes immigrantidele, toimib vaenuliku keskkonnana kõikide rassiliste ja etniliste kogukondade ja üksikisikute suhtes UKs,» ütles Achiume.

Tema sõnul kujundas May siseministrina 2012. aastal tõeliselt vaenuliku õhustiku ebaseadusliku sisserände osas.

Suurbritannias rassilise ebavõrdsuse suhtes on küll samme astutud, kuid teha on veel palju, märkis raportöör.

Tegemist on Achiume enda esialgsete hinnangutega, mis ei väljenda ÜRO ametlikku seisukohta,

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles