SpaceX lennutas kosmosesse seni võimsaima kanderaketi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Falcon 9 raketi start.
Falcon 9 raketi start. Foto: USA TODAY Network/USA TODAY Network/Sipa USA

Erakosmosefirma SpaceX lennutas reedel kosmosesse oma seni võimsaima kanderaketi Falcon 9, mis viib hiljem sel aastal ilmaruumi inimesed.

«Kolm, kaks, üks, null, süüde, õhkutõus,» loetles SpaceX-i kommentaator raketistardini jäänud sekundeid enne õhkutõusu kell 16.14 (Eesti aeg 22.14) Florida Canaverali neemel asuvalt kosmodroomilt.

Kanderaketi Block 5 Falcon 9 esmalennu peaülesanne on saata orbiidile Bangladeshi esimene satelliit Bangabandhu Satellite-1.

Uue kanderaketi esmalend on Californias baseruuva firma jaoks ka samm edasi taaskasutuse koha pealt. Rakett on ehitatud nii, et seda saab minimaalse hoolduse juures kuni 10 korda kasutada, ütles SpaceX-i tegevjuht Elon Musk neljapäeval ajakirjanikele.

«Me ootame, et me ei pea lendude vahel sellega midagi ette võtma, nagu lennukite puhul,» ütles Musk.

Block 5 Falcon 9 peaks maanduma Atlandi ookeanil asuvale ujuvplatvormile.

Kanderakett peaks korraldama esimese mehitatud lennu Rahvusvahelisse Kosmosejaama (ISS) detsembris.

See oleks esimene kord pärast USA kosmosesüstikute programmi lõppu 2011. aastal, kui rakett viib Ühendriikide territooriumilt kosmosesse inimesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles