ÜRO, Maailmapank ja neli arengupanka eraldavad haridusele 10 miljardit dollarit

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti ekspeaminister Gordon Brown reedel New Yorgis ÜRO peakorteris.
Briti ekspeaminister Gordon Brown reedel New Yorgis ÜRO peakorteris. Foto: Xinhua/Sipa/Scanpix

ÜRO esitas reedel koos Maailmapanga ja nelja piirkondliku arengupangaga kava 10 miljardi USA dollari eraldamiseks hariduse edendamisele maailmas.​

Maailmas on umbes 260 miljonit last, kes ei käi koolis ning neist umbes 10 miljonit on põgenikud, selgub 2015. aastal tööd alustanud hariduskomisjoni andmetest.

Selle trendi jätkudes jääb aastal 2030 400 miljonil lapsel ehk pooltel maailma lastel pärast 11 eluaastat haridus omandamata, ütles ÜRO globaalse hariduse eriesindajana töötav Briti ekspeaminister Gordon Brown.

«Maailma suurim lõhe on praegu selle poole vahel meie tulevikust, kes saavad hariduse, ja selle teise poole vahel, kes jäävad maha,» ütles Brown pressikonverentsil ÜRO peakorteris New Yorgis.

ÜRO on püstitanud maailma arengueesmärkide raames sihi pakkuda aastaks 2030 kõigile lastele alg- ja põhikooliharidust.

ÜRO peasekretär António Guterres ütles, et maailm «on kaugel vajaliku rahastamistasemeni jõudmisest», toetamaks haridust vaesemates riikides.

Hariduskomisjon peab 20 doonorriigiga kõnelusi rahalise panuse üle uude Rahvusvahelise Rahandusvahendisse Hariduse Jaoks, mille esialgne eesmärk on pakkuda 20 miljoni koolikohta.

Rahandusinstrumendi esialgsed doonorid on Euroopa riigid, USA, Kanada, Pärsia lahe äärsed riigid, Hiina, Lõuna-Korea ja Jaapan.

Rahastus oleks seotud reformidega, mis sunniksid riike avama ligipääsu koolidele ja eraldama suuremat osa oma finantsvahenditest haridusele.

Algatust toetavad Ameerikate-vaheline Arengupank (IDB), Aafrika Arengupank (AFD), Aasia Arengupank (ADB) ja Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupank (EBRD).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles