Malaisia endisel peaministril keelati riigist lahkuda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Malaisia peaminister Najib Razak pressikonverentsil, kus teatas oma parteijuhi kohtalt tagasi astumisest.
Endine Malaisia peaminister Najib Razak pressikonverentsil, kus teatas oma parteijuhi kohtalt tagasi astumisest. Foto: Roslan Rahman / AFP / Scanpix

Üllatuslikult hiljutistel valimistel kaotanud skandaalidesse mässitud Malaisia endisel peaministril Najib Razakil ja tema naisel Rosmah Mansoril keelati täna riigist lahkumine, ütles Malaisia immigratsioonijuht.

Najib on segatud rahastamisskandaali, mis puudutab tema eestvedamisel 2009. aastal rajatud riiklikku investeerimisfondi 1MBD. Fond jäi miljardite dollarite ulatuses võlgadesse ning USA ja teised riigid on hakanud uurima süüdistusi omastamise ja rahapesu kohta.

Ühtalasi teatas Najib laupäeval oma erakonna ja koalitsiooni Barisan Nasionali juhi kohalt tagasiastumisest pärast üllatuskaotust valimistel.

«Ma olen langetanud otsuse astuda koheselt tagasi UNMO presidendi ja Barisan Nasionali esimehe kohalt,» ütles ta pressikonverentsil.

Ühinenud Malaide Rahvusorganisatsioon (UNMO) on koalitsiooni suurim erakond.

Senine opositsioonijuht Mahathir Mohamad vannutati neljapäeval pärast üllatusliku valimisvõitu 15-aastase vaheaja järel taas Malaisia peaministriks.

Najibi võimublokk Barisan Nasional sai vaid 79 kohta, mis on suur langus, sest enne seda oli ühendusel parlamendis 133 kohta. Najib on viimastel aastatel sattunud mitme korruptsiooniskandaali keskmesse.

«Kui partei kukkus üldvalimistel läbi, siis liidril on moraalne kohustus tagasi astuda. Sellest printsiibist lähtudes olen otsustanud loobuda mõlemast positsioonist,» ütles Najib.

UNMO uueks presidendiks saab endine asepeaminister Ahmad Zahid Hamidi, ütles Najib. «Ma ärgitan kõiki UNMO liikmeid uut liidrit toetama,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles