Video: Tänu hauarüüstajatele avastati Pompeis tuha alt tervena säilinud hobune

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hobuse säilmed leiti Pompei linnamüürist väljastpoolt Civita Giuliana piirkonnast. Fotol hobusest tehtud kipskuju.
Hobuse säilmed leiti Pompei linnamüürist väljastpoolt Civita Giuliana piirkonnast. Fotol hobusest tehtud kipskuju. Foto: Carlo Hermann / IPA / SIPA / Scanpix

Arheoloogid avastasid Itaaliast Popmpeist 2000 aasta eest vulkaanipurske ajal tuha alla jäänud hobuse säilmed.

Erakordne avastus tehti, kui politsei sai teate ebaseaduslikust väljakaevamisest iidse linna lähistel, ütlesid Pompei arheoloogiapargi ametnikud.

Hobusest, kelle tuhastunud kerel olid endiselt pronksist ja rauast rakmed, valmistati kipsist vorm.

Looma säilmed olid linnamüüridest väljapoole jääva villa juurde kuulunud tallis Pompei arheoloogiapargist põhjas Civita Giuliana piirkonnas.

Ekspertide hinnangul oli hobune tolle aja kohta ebatavaliselt suurt kasvu ning kuulus ilmselt jõukale perekonnale.

Lisaks hobusele leidsid arheoloogid hauarüüstajate küüsi langenud piirkonnast veel kanne, tööriistu ja köögitarbeid. Samuti leidsid nad mehe säilmed, kes oli maetud sinna pärast vulkaanipurset, mis viitab sellele, et inimesed elasid varemetes ja nende ümber edasi ka pärast looduskatastroofi.

Pompei linn jäi täielikult tuha alla 79. aastal m.a.j, kui läheduses asuv Vesuuvi vulkaan hakkas purskama. Linn avastati alles 18. sajandil ning kanti 1997. aastal maailmapärandi nimistusse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles