Ungari paremäärmuslik erakond Jobbik valis uueks juhiks Tamás Sneideri

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tamás Sneider (keskel) jagamas abipakke ungarlastele Taga-Karpaatias.
Tamás Sneider (keskel) jagamas abipakke ungarlastele Taga-Karpaatias. Foto: Jobbik

Kunagi Euroopa kõige paremäärmuslikumaks erakonnaks peetud Jobbik valis täna uueks juhiks Tamás Sneideri, kes analüütikute hinnangul jätkab erakonna juhtimist eemale selle paremäärmuslike juurte juurest.

Jobbiku liikmed valisid 45-aastase Sneideri erakonna etteotsa suletud uste taga peetud parteikongressil. Tema võidust teatas erakonna pressiesindaja.

Sneider kogus kongressil 54 protsenti häältest ja seljatas sellega 46 protsenti kogunud László Toroczkai.

Erakonna 2006. aastast tüürinud Gabor Vona (39) lahkus ametist aprillis. Ta täitis lubaduse tagasi astuda, kui Jobbikul ei õnnestu 8. aprillil parlamendivalimistel edestada peaminister Viktor Orbáni erakonda Fidesz.

Jobbik võitis 19 protsenti häältest, Fidesz 49 protsenti. Samas on Jobbikul 199-liikmelises parlamendis 26 kohta, mis teeb sellest suurima opositsioonierakonna.

Jobbikut peeti kunagi Euroopa kõige paremäärmuslikuks erakonnaks, kuid Vona asus seda 2013. aastal juhtima eemale marurahvuslikest, rassistlikest ja juudivastastest juurtest.

Kohaliku meedia sõnul andis Sneider istungi eel mõista, et sama kurss jätkub. ,«Minu poliitiline nägemus saab olema suuresti sarnane praegusele suunale, suuri erinevusi ei tule,» lausus ta.

Provintsilinna meer Toroczkai ärgitas erakonda naasma äärmuslikemate seisukohtade juurde ning vihjas, et kui ta kaotab, siis Jobbik laguneb kaheks erakonnaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles