Iraagis kujunes valimisosaluseks 44,52 protsenti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Relvastatud politseinik ühe Bagdadi valimisjaoskonna värava juures.
Relvastatud politseinik ühe Bagdadi valimisjaoskonna värava juures. Foto: Xinhua / Xinhua/Sipa USA

Iraagi laupäevastel parlamendivalimistel osales 44,52 protsenti hääleõiguslikest kodanikest, teatas hilisõhtul keskvalimiskomisjon.

Esialgseid tulemusi on oodata kolme päeva jooksul.

Valimisteks oli registreeritud umbes 24,5 miljonit hääletajat, kellest rohkem kui pooled valimisjaoskonda ei ilmunud. Valimised möödusid tugevate turvameetmetega ja suhteliselt rahulikult.

Peaminister Haider al-Abadi jäi valimistega rahule.

"Iraak on pärast terrori alistamist tugev ja ühtne," ütles peaminister.

Tegemist oli esimeste parlamendivalimistega pärast seda, kui riik kuulutas võitu äärmusrühmituse Islamiriik (IS) üle.

Uueks ametiajaks kandideeris ka peaminister Al-Abadi, kes asus valitsusjuhiks pärast seda, kui Islamiriik alustas üleriigilist pealetungi 2014. aastal. Al-Abadil on rivaalid ka tema enda šiiamoslemite kogukonnas, kes domineerivad Iraagi poliitilist maastikku.

Kokku kandideeris valimistel natuke alla 7000 kandidaadi ning prognooside järgi ükski erakond või valimisliit ei suuda saavutada 329 saadikukohaga parlamendis enamust.

Valimispäeval oli julgeolekumeetmete raames valvel umbes 900 000 politseinikku ja sõdurit. Lennujaamad ja piiripunktid olid valimiste ajaks suletud.

Peamiste teemadena olid valimiste eel esil lokkav korruptsioon, Iraani mõju ja jätkuvalt riigis viibivate USA vägede tulevik.

"Hääletasin julgeoleku, majanduse stabiilsuse ja parema tuleviku eest," ütles 26-aastane tööline Ali Fahmi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles