Hamasi liider suundus Kairosse arutama USA saatkonna kolimise tagajärgi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hamasi liider Ismail Haniya Iisraeli ja Gazat eraldava piiritara lähistel, kus juba alates märtsi lõpust ketsavad rahutused.
Hamasi liider Ismail Haniya Iisraeli ja Gazat eraldava piiritara lähistel, kus juba alates märtsi lõpust ketsavad rahutused. Foto: MAHMUD HAMS / AFP / SACNPIX

Palestiina islamiliikumise Hamas liider Ismail Haniya suundus Egiptuse pealinna Kairosse, et otsida toetust pingeleevenduseks Palestiina ja Iisraeli vahel, teatasid Hamasi allikad.

Haniya lahkus Gaza sektori ja Egiptuse Rafah' piiriületuspunkti kaudu pühapäeva hommikul. Allikate sõnul kohtub ta Kairos Egiptuse julgeolekujõudude juhiga.

Esmaspäeval kolib USA ametlikult oma saatkonna Iisraelis Tel Avivist Jeruusalemma, tunnustades sellega Jeruusalemma Iisraeli pealinnana. Kardetakse palestiinlaste massiliste rahutuste jätkumist Gaza-Iisraeli piiril, kuna palestiinlased peavad Ida-Jeruusalemma oma tulevase riigi pealinnaks.

Hamasi liidrid on viimastel päevadel toetanud katseid tungida läbi Gaza-Iisraeli piiritara Iisraelisse.

Egiptus on üks kahest Araabia maast, kel on Iisraeliga rahulepe ning regiooni väljaannetes on spekuleeritud, et Egiptus võib aidata kaasa pingete langetamisele, leevendades rangeid tingimusi Gaza-Egiptuse piiripunktis ja pakkudes enklaavile majandusabi vaoshoituse eest meeleavaldustel.

Alates rahutuste puhkemisest Gaza-Iisraeli piiril 30. märtsil on Iisraeli sõdurid maha lasknud 54 palestiinlast.

USA president Donald Trump pöördub esmaspäeval USA saatkonna avamistseremoonial Jeruusalemmas osalevate külaliste poole video vahendusel, ütles Ühendriikide suursaadik juudiriigis David Friedman.

Tema sõnul oodatakse tseremooniale umbes 800 inimest ning lisaks Ühendriikide presidendi delegatsioonile osaleb üritusel mitmeid kongresmene.

Presidendi delegatsiooni kuuluvad teiste seas USA asevälisminister John Sullivan, Trumpi nõunik ja väimees Jared Kushner, tütar Ivanka Trump ning rahandusminister Steven Mnuchin.

Hamasi liider naaseb ilmselt Gazasse enne esmaspäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles