Briti luurejuht süüdistab Venemaad Skripalide mürgitamises (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrew Parker.
Andrew Parker. Foto: Stefan Rousseau / PA Wire/PA Images/Scanpix

Briti julgeolekuteenistuse (MI5) juht Andrew Parker saadab täna Venemaa suunas teele karmid sõnad, süüdistades riiki rahvusvahelise õiguse rikkumises ning teise riigi vastu suunatud avalikus rünnakus.

Parker esineb kõnega Berliinis toimuval Euroopa luurejuhtide kohtumisel. The Timesi andmetel süüdistab Parker täna Moskvat esmakordselt Salisbury rünnaku korraldamises ning mõistab hukka Venemaa massilise desinformatsioonikampaania, mille eesmärgiks on lääneriikide demokraatia nõrgestamine.

Tegu on MI5 juhi esimese avaldusega pärast märtsi alguses Salisburys aset leidnud juhtumit, kus närvimürgiga Novitšok mürgitati endine luureohvitser Sergei Skripal ja tema tütar Julia. Sergei Skripal viibib endiselt haiglas, Julia sai aprillis raviasutusest välja.

Pink, millelt leiti teadvusetuna Sergei Skripal ja tema tütar Julia.
Pink, millelt leiti teadvusetuna Sergei Skripal ja tema tütar Julia. Foto: BEN STANSALL/AFP/Scanpix

Briti valitsus on juba teatanud, et närvimürk pärines Venemaalt ning näidanud näpuga Kremli suunas. Parkeri sõnavõtt suurendab pinget Venemaa president Vladimir Putinile. 2013. aastast MI5 juhtinud Parker kirjeldab Salisbury intsidenti kui tahtlikku ja sihilikku pahaloomulist tegevust, mille tagajärjel võib Venemaast saada veelgi isoleeritum paariariik.

Samuti rõhutab luurejuht vajadust näha läbi Venemaa propagandamasina poolt levitatavatest valedest ja pooltõdedest. Venemaa on korduvalt eitanud seost Salisbury rünnakuga ning levitanud propagandakanalite ja sotsiaalmeedia kaudu rohkem kui 20 erinevat vandenõuteooriat.

Tema sõnul on rahvusvahelisel luurekoostööl tänapäeval ülimalt oluline roll ja kiitust väärib rahvusvaheline vastus Salisbury rünnakule, mille käigus saatsid 28 riiki välja Venemaa diplomaate. Parkeri sõnul on tänane Euroopa luurekoostöö viie aasta taguse ajaga võrreldes täielikult muutunud ja toimub reaalajas andmete vahetamine.

Luurejuhi sõnul avaldab endiselt ohtu ka terrorirühmitus Islamiriik (ISIS), mis üritab Süürias ja Iraagis territooriumi kaotamisest hoolimata rünnakuid toime panna.

Briti politsei ja julgeolekuteenistused on alates eelmise aasta märtsist nurjanud 12 plaani rünnakute korraldamiseks. Alates 2013. aastast on suudetud ära hoida 25 terrorirünnakut.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles