Maailma kõige rassistlikum jalgpalliklubi nimetas end Trumpi auks ümber

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beitari fännid.
Beitari fännid. Foto: Bernat Armangue / AP/Scanpix

Iisraeli jalgpalliklubi Beitar Jerusalem muutis USA president Donald Trumpi auks oma nime. Nüüdsest on klubi uueks nimeks Beitar Trump Jerusalem.

Nimemuutus võeti ette vaid päev enne USA saatkonna avamist Jeruusalemmas. Klubi sõnul on tegu tänuavaldusega Trumpile selle eest, et USA tunnustas Jeruusalemma Iisraeli pealinnana. Saatkond avatakse täna, Iisraeli riigi 70. sünnipäeval.

«Jeruusalemm on 70 aastat rahvusvahelist tunnustust oodanud, kuni president Donald Trump tunnistas julge otsusega Jeruusalemma Iisraeli igavese pealinnana,» teatas klubi avalduses. «President Trump on näidanud julgust ja tõelist armastust Iisraeli rahva ning nende pealinna suhtes. Teised riigid jälgivad tema eeskuju Jeruusalemmale selle teenitud staatuse andmisel,» jätkati avalduses.

Beitari fännid.
Beitari fännid. Foto: NIR ELIAS / Reuters/Scanpix

Beitar Jerusalem on rahvusvaheliselt kõige paremini tuntud oma ultrafännide poolest. Toetajad näitavad avalikult üles viha araablaste suhtes ja on uhked selle üle, et Beitar on Iisraeli kõrgliiga ainuke meeskond, mille ridades pole kunagi mänginud ühtegi araablast. Beitari fännid on oma armastatud klubi nimetanud isegi maailma kõige rassistlikumaks jalgpalliklubiks. 

Klubi on üritanud fännide rassistlikku käitumist piirata, aga edutult. Fännide tõttu on tulnud kanda mitmeid karistusi ja tasuda kopsakaid trahve. Kui Beitar 2013. aastal kaks Tšetšeenia moslemit palkas, otsustasid kaks fänni klubi kontorile tule otsa panna.

Beitari peatreener Eli Cohen (keskel) koos tšetšeenidest mängijatega.
Beitari peatreener Eli Cohen (keskel) koos tšetšeenidest mängijatega. Foto: Bernat Armangue / AP/Scanpix

Beitari fännide hulka kuulub ka Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu, kes mõistis süütamise hukka ja nimetas seda rassistlikuks.

Detsembris otsustas Trump Jeruusalemma ametlikult Iisraeli pealinnana tunnustada. See ajas aga vihale palestiinlased ja teised araablased ning aset leidsid mitmed protestiaktsioonid erinevatel Iisraeli poolt hõivatud aladel. Palestiinlased näevad Ida-Jeruusalemma oma tulevase riigi pealinnana.

Trump ei viibi ise tänasel saatkonna avamisel, aga esineb videosilla teel. President saatis Ühendriike esindama oma tütre Ivanka ja tema abikaasa Jared Kushneri. Samuti on kohal rahandusminister Steve Mnuchin ja asevälisminister John Sullivan.

Ivanka Trumpi tervitas Iisraelis USA suursaadik David Friedman.
Ivanka Trumpi tervitas Iisraelis USA suursaadik David Friedman. Foto: HANDOUT / REUTERS/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles