USA avas ametlikult oma saatkonna Jeruusalemmas (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA presidendi Donald Trumpi tütar ja nõunik Ivanka Trump ja USA rahandusminister Steven Mnuchin Jeruusalemma saatkonna avamisel täna.
USA presidendi Donald Trumpi tütar ja nõunik Ivanka Trump ja USA rahandusminister Steven Mnuchin Jeruusalemma saatkonna avamisel täna. Foto: Ronen Zvulun / REUTERS / Scanpix

Ameerika Ühendriigid avasid täna ametlikult oma saatkonna Jeruusalemmas tseremooniaga, millel mängiti ette ka USA presidendi Donald Trumpi läkitus.

«Täna avame Ühendriikide saatkonna Jeruusalemmas Iisraelis,» ütles USA suursaadik David Friedman umbes 800 tseremoonial osalevale inimesele, pälvides tugeva aplausi. Üritusel avati ka saatkonna mälestustahvel ja vapp.

Tseremooniaga märgitakse Iisraelis asuva USA saatkonna üleviimist Tel Avivist linna, mida Trump tunnustas detsembris juudiriigi pealinnana.

Ühendriikide president ütles eelnevalt salvestatud videopöördumises, et Washington on jätkuvalt pühendunud püsiva rahuleppe saavutamisele Iisraeli ja palestiinlaste vahel.

Trumpi sõnul on USA Iisraeli saatkonna Jeruusalemma kolimine võtnud kaua aega ning rahu on tema suurim lootus.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu nimetas esmaspäeva hiilgavaks päevaks ning ütles, et Trump on ajalugu tunnistades teinud ajalugu.

Ta kuulutas, et Jeruusalemm jääb alati Iisraeli igaveseks ja jagamatuks pealinnaks ning «meie oleme siin Jeruusalemmas ja me oleme siin, et jääda».

USA suursaadik Iisraelis David Friedman kuulamas Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu kõnet USA saatkonna avamisel Jeruusalemmas.
USA suursaadik Iisraelis David Friedman kuulamas Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu kõnet USA saatkonna avamisel Jeruusalemmas. Foto: MENAHEM KAHANA / AFP / Scanpix

Iisraeli valitsusjuht tänas Trumpi julguse eest tähtsa kampaanialubaduse täitmisel ja lausus, et Lähis-Ida rahu tuleb rajada tõele, mida Ühendriigid on tunnustanud. «Tõde on, et Jeruusalemm on alati olnud ja jääb alatiseks juudi rahva ja juudi riigi pealinnaks,» sõnas Netanyahu.

Saatkonna avamisele saabunud Ühendriikide delegatsiooni juhib asevälisminister John Sullivan ning sellesse kuuluvad teiste seas rahandusminister Steven Mnuchin, president Donald Trumpi abid Jared Kushner ja Ivanka Trump ning neli vabariiklasest senaatorit. Tseremoonial osaleb ka Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu.

Iisrael vallutas Ida-Jeruusalemma 1967. aasta Kuuepäevases sõjas Jordaanialt ning annekteeris selle 1980. aastal sammuna, mida rahvusvaheline kogukond ei tunnusta. Palestiinlased näevad Ida-Jeruusalemmas oma tulevase riigi pealinna.

USA eeskujul on seni oma Iisraeli saatkonna Jeruusalemma kolimisest teatanud vaid Guatemala ja Paraguay.

Palestiinlaste protestides saatkonna ümberkolimise vastu on esmaspäeval Iisraeli tules hukkunud ligi 40 inimest ja saanud vigastada sadu inimesi.

Tuhanded palestiinlased kogunesid Gaza-Iisraeli piirile, et avaldada meelt USA saatkonna kolimise vastu Jeruusalemma. Puhkesid verised kokkupõrked Iisraeli sõdurite ja palestiinlastest meeleavaldajate vahel.
Tuhanded palestiinlased kogunesid Gaza-Iisraeli piirile, et avaldada meelt USA saatkonna kolimise vastu Jeruusalemma. Puhkesid verised kokkupõrked Iisraeli sõdurite ja palestiinlastest meeleavaldajate vahel. Foto: Khalil Hamra / AP/SCANPIX
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles