Itaalia populistid palusid paari lisapäeva valitsuse moodustamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viie Tähe Liikumise rajaja ja koomik Beppe Grillo kõnelemas ühenduse toetajatele.
Viie Tähe Liikumise rajaja ja koomik Beppe Grillo kõnelemas ühenduse toetajatele. Foto: STRINGER / ITALY / REUTERS / SCANPIX

Itaalia populistlik Viie Tähe Liikumine (M5S) palus esmaspäeval president Sergio Mattarellalt paari lisapäeva valitsuse moodustamiseks paremäärmusliku Põhjaliiga juhitava paremtsentristliku blokiga.

Oodati, et nädalavahetusel kõnelusi pidanud M5S-i juht Luigi di Maio ja Põhjaliiga juht Matteo Salvini teatavad esmaspäeval valitsusleppest ning avaldavad peaministrikandidaadi nime. Di Maio ütles selle asemel, et vajab leppe sõlmimiseks lisaaega, ning kandidaadi nime ei avaldanud.

«Palusime vabariigi presidendilt lisaaega koalitsioonilepingu lõpuleviimiseks. Järgmised paar päeva on otsustavad,» ütles di Maio pärast kohtumist presidendiga.

«Kirjutame seda, mis saab olema järgmise viie aasta valitsusprogramm ning on väga tähtis, et saame selle lihvida võimalikult heaks. Seepärast küsisime presidendilt mõnda lisapäeva, et arutelud otsustavalt lõpetada,» lisas populistide liider.

Kui lepe valmis saab, siis saavad M5S-i liikmed selle üle internetis hääletada, ütles ta.

Parlamendivalimised toimusid Itaalias juba 4. märtsil, kuid valitsuse moodustamine ei ole tänini korda läinud.

Valimistel kogus 37 protsenti häältest paremkoalitsioon eesotsas Põhjaliigaga, M5S sai suurima erakonnana 32 protsenti häältest ja praegune võimuerakond Demokraatlik Partei (PD) 19 protsenti. Ühelgi pole parlamendienamuseks piisavalt kohti.

Pärast kolme nurjunud kõnelusvooru tegi Mattarella esmaspäeval ettepaneku moodustada neutraalne valitsus ja oodati, et ta teeb peaministri teatavaks juba kolmapäeval. Mattarella ärgitas vaenupooli näitama üles vastutustunnet. Valitsuse moodustamata jätmise korral lubas ta juuliks või sügiseks valimised välja kuulutada.

Neljapäeval aga palusid M5S ja Põhjaliiga ootamatult lisaaega valitsuse moodustamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles