Erdoğan süüdistas Iisraeli riiklikus terroris (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erdoğan Londonis türklastest tudengitele kõnelemas.
Erdoğan Londonis türklastest tudengitele kõnelemas. Foto: AP/Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan süüdistas esmaspäeval Iisraeli riiklikus terroris ja genotsiidis seoses vägivallaga Gaza piiril, kus juudiriigi sõdurid tapsid vähemalt 55 palestiinlast.

Ühes oma vihaseimas süüdistustelaviinis Iisraeli vastu kuulutas Erdoğan juhtunuga seoses välja kolmepäevase riikliku leina ja kutsus reedeks üles suurmeeleavaldusele Istanbulis.

Juba varem esmaspäeval marssisid tuhanded inimesed Istanbulis, et protestida verevalamise vastu päeval, mil USA islamimaailma raevust hoolimata avas oma suursaatkonna Jeruusalemmas.

"Iisrael on vallandanud riikliku terrori. Iisrael on terroririik," ütles Erdoğan Londonis türgi tudengitele.

"Iisraeli toime pandu on genotsiid. Ma mõistan hukka humanitaardraama, genotsiidi, ükskõik, kelle poolt see tuleb, Iisraeli või Ameerika," lisas ta riigitelevisioonis üle kantud kõnes.

Asepeaminister Bekir Bozdag ütles samal ajal Ankaras ajakirjanikele, et Türgi kutsub oma suursaadikud Ühendriikidest ja Iisraelist konsultatsioonidele.

Bozdag lisas, et Türgi kutsub reedeks kokku Islami Koostööorganisatsiooni (OIC) kriisikohtumise, kuid ei täpsustanud selle formaati.

Piki Gaza piiri puhkesid esmaspäeval vägivaldsed meeleavaldused, kui Ühendriigid avasid Jeruusalemmas suursaatkonna. Tseremoonial osales Valge Maja delegatsioon ja Iisraeli ametiisikud.

Erdoğan ja teised Türgi ametiisikud on korduvalt kritiseerinud Ühendriikide otsust, hoiatades, et see võib õhutada pingeid.

Türgi president peab end Palestiina ürituse eestvõitlejaks ning korraldas mullu islamiriikide tippkohtumise, et taunida Trumpi otsust tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana.

Samas on Türgi säilitanud täiemahulised kaubandus- ja diplomaatilised suhted juudiriigiga pärast suhete taastamist 2016. aastal.

Ankara märkis varem, et Ühendriigid jagavad võrdselt Iisraeliga vastutust Gaza ohvrite eest.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles