Ülejooksik: Põhja-Korea ei loobu kunagi täielikult tuumarelvadest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un
Kim Jong-un Foto: KCNA VIA KNS / AFP

Pyongyang ei loovuta kunagi täielikult oma tuumarelvi, ütles Põhja-Korea endine diplomaat enne USA presidendi Donald Trumpi ja Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni eelseisvat tippkohtumist juunis.

«Praegune diplomaatia ja läbirääkimiste keeristorm ei lõpe tõelise ja täieliku desarmeerimisega, vaid Põhja-Korea kärbitud tuumaohuga,» lausus teisipäeval Thae Yong-ho, kes jooksis üle 2016. aasta augustis, olles Põhja-Korea asesuursaadik Ühendkuningriigis.

«Lõpuks jääb Põhja-Korea tuumajõuks, mis on pakendatud kui mittetuumariik,» lausus Thae Lõuna-Korea uudisteagentuurile Newsis.

Singapuris toimub 12. juunil Kimi ja Trumpi tippkohtumine, mille päevakorra keskmes saavad ilmselt olema Pyongyangi tuuma- ja raketiprogrammid.

Põhja- ja Lõuna-Korea kinnitasid aprillis toimunud tippkohtumisel oma kindlat soovi poolsaar tuumarelvavabaks muuta ning Pyongyang teatas nädalavahetusel, et likvideerib oma ainsa teadaoleva tuumakatsetuste polügooni.

Samas ei ole Põhja-Korea avalikustanud, milliseid järeleandmisi ta pakub, ning Lõuna-Korea ajakirjandusjuhtis tähelepanu, et Punggye-ri polügoonile on kutsutud selle lammutamist jälgima vaid ajakirjanikud, mitte eksperdid.

Pyongyang on öelnud, et ei vaja tuumarelvi, kui režiimi julgeolek tagatakse.

Kaks korda Kimiga kohtunud USA välisminister Mike Pompeo ütles end olevat veendunud, et Põhja-Korea liider jagab USA eesmärke, ning lubas talle julgeolekutagatisi ja Ameerika investeeringuid.

Kuid Thae hoiatas, et Pyongyang on varemgi teinud algatusi, mis ei ole kuhugi viinud.

«See on Põhja-Korea diplomaatiline taktika -- viia olukord äärmise vastaseisuni ja ühtäkki saata rahužeste.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles