Mida arvavad teised riigid Iisraeli armee jõukasutusest Gaza piiril? (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kokkupõrked palestiinlaste ja Iisraeli armee vahel.
Kokkupõrked palestiinlaste ja Iisraeli armee vahel. Foto: MAHMUD HAMS / AFP/SCANPIX

Eile hukkus Gaza-Iisraeli piiril puhkenud kokkupõrgetes vähemalt 58 palestiinlast, vigastada sai Gaza tervishoiuministeeriumi andmetel veel umbes 2700. Iisrael hindas piiritara lähedusse Jeruusalemmas avatud USA saatkonna vastu protesteerima kogunenud palestiinlaste koguarvu 40 000 lähedale.

Paljude hinnangul rakendas Iisrael eilsete meeleavalduste kontrollimisel liigset jõudu. Kuna äärmusrühmitus Hamas ärgitas inimesi piiritarast läbi tungima, siis kasutasid Iisraeli sõjaväelased nende tõrjumiseks lahingmoona ja rahvamassi vastu võeti kasutusele pisargaas. Hukkunute arvu järgi oli tegu veriseima päevaga Gazas pärast 2014. aasta sõda. 

Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu sõnul kaitseb Iisrael end Hamasi eest, mis soovib juudiriiki hävitada. Teised riigid polnud Iisraeli jõukasutuse hindamisel sugugi nii üksmeelsel seisukohal.

USA: Valge Maja kõneisik Raj Shah ütles: «Vastutus nende traagiliste surmade eest lasub ainult Hamasil. Hamas provotseeris sellist vastust tahtlikult ja küüniliselt. Iisraelil on õigus end kaitsta.»

Suurbritannia sõnul on suures osas lahingmoona kasutamine väga murettekitav. Samuti rõhutati, et protestid peaksid jääma rahumeelseks.

Saksamaa arvates on Iisraelil õigus end kaitsta, aga jõudu tuleb kasutada proportsionaalselt. Prantsusmaa president Emmanuel Macron mõistis Iisraeli vägede poolt kasutatud vägivalla hukka.

Türgi hinnangul jagab USA Iisraeliga Gazas korraldatud veresauna eest vastutust. Samuti teatati, et mõlemast riigist kutsutakse Türgi suursaadikud tagasi. Türgi president Recep Tayyip Erdoğan süüdistas Iisraeli koguni genotsiidis ja riiklikus terroris: «Iisraeli toime pandu on genotsiid. Ma mõistan hukka humanitaardraama, genotsiidi, ükskõik, kelle poolt see tuleb, Iisraeli või Ameerika.»

Oma suursaadiku otsustas Iisraelist tagasi kutsuda ka Lõuna-Aafrika Vabariik.

Hiina välisministeeriumi pressiesindaja sõnul ollakse mures ohvrite suure arvu pärast, mille põhjustas vägivaldne konflikt Gaza piiril. Hiina kutsus mõlemat riiki vaoshoitusele.

Eriti agressiivselt reageeris Iraan. Islamivabariigi hinnangul tuleks Iisraeli liidrid sõjakurjategijatena kohtu alla anda. «Laste, naiste ja kaitsetute inimeste tapmisest Palestiinas ning Palestiina maade okupatsioonist on saanud sionistide peastrateegia 70 aastat kestnud okupatsiooni jooksul,» teatas Iraani välisministeerium.

Uue Iisraeli saatkonna avamine on osa president Donald Trumpi otsusest tunnustada juudiriigi pealinnana Jeruusalemma, mida näevad enda tulevase riigi pealinnana ka palestiinlased.

Eelmised Ühendriikide administratsioonid on hoidunud seesugustest sammudest, kartes, et see kahjustab läbirääkimisi lõpliku staatuse üle ja õhutab pingeid. Palestiinlased on öelnud, et Trumpi administratsioon ei saa enam olla rahuvahendaja.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles