Video: Putin avas liikluseeskirja rikkudes ebaseadusliku Kertši silla (40)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa president Vladimir Putin avas täna 19-kilomeetrise silla, mis ühendab Edela-Venemaad Ukrainalt annekteeritud Krimmi poolsaarega. 

Vene president Vladimir Putin sõitis täna Krimmi silla avamiseks sellest ehitustehnikakolonni eesotsas Kamaziga üle. Teksastes ja tuulepluusis riigipea suhtles enne liikluse avamist ehitajatega, ütles «pojehali» (läheme) ning ronis töölistega koormatud veoauto rooli.

19-kilomeetrise silla ületamine võtab liikluseeskirju järgides tubli pool tundi, Putin vajutas aga gaasipedaali põrandasse ja läbis teekonna oluliselt kiiremini. Venemaa president otsustas loobuda turvavöö kinnitamisest ega nõudnud seda ka autos viibinud töölistelt.

Euroopa pikim sild ühendab täpsemalt Krasnodari kraid Krimmis asuva Kertši linnaga, ületades Musta merd ja Aasovi merd ühendava väina. Silla ehitus maksis 228 miljardit rubla ehk 3,1 miljardit eurot.

Sild avatakse liiklusele homme ning selle läbivus on 40 000 autot päevas. Silla raudteeosa tähtaeg on 2019. aasta lõpp. Kertši ja piirkondlikku pealinna Simferopolit ühendav maantee peaks valmima 2020. aastal.

Foto: Postimees

Ukraina mõistab projekti hukka ja ütleb, et see kahjustab keskkonda ning takistab suurematel laevadel Aasovi merre sõitmist ja sealt lahkumist. Sillakaare suurim kõrgus on 35 meetrit.

Euroopa Liit ja USA kehtestasid sanktsioonid silla ehitamisega seotud inimestele, peamiselt Putini lähedasele liitlasele Arkadi Rotenbergile, kelle firma Stroigazmontaž võitis ehitushanke.

Seni oli Krasnodarist Krimmi raskem saada, sest sinna viivad praamid ei saa iga ilmaga sõita. Lihtsam oli Krimmi lennata. Lisaks lihtsustab uus sild Krimmi varustamist toidu- ja muude kaupadega ning vähendab sõltuvust meretranspordist.

19-kilomeetrine Kertši väina sild on Euroopa pikim, ületades pikkuselt Lissabonis asuvat Vasco da Gama silda. Kreml on väitnud, et sild saadi valmis oodatust kiiremini ja algsete plaanide kohaselt pidi see valmima käesoleva aasta lõpuks. 

Venemaa annekteeris Ukrainale kuuluva Krimmi 2014. aastal. Rahvusvaheline kogukond pole seda tänini tunnustanud. Silla ehitamist nähakse Putini katsena näidata Krimmi annekteerimist seaduslikuna.

Ukraina peaminister Volodõmõr Groisman ütles täna AFP-le, et silla ehitamisega rikkus Venemaa rahvusvahelist õigust: «Ajutiselt Krimmi okupeerinud Vene okupatsiooniväed jätkavad rahvusvahelise õiguse rikkumist.»

Kertši väina sild

  • Krimmi sild ehk Kertši väina sild ühendab Krimmi poolsaart Krasnodari kraiga.
  • Silla pikkus on 19 kilomeetrit.
  • Sillal on neljarajaline maantee.
  • Kahesuunaline raudtee peaks avatama järgmisel aastal.
  • Silla läbivus on 40 000 autot päevas.
  • Ehitus läks maksma 228 miljardit rubla ehk 3,1 miljardit eurot.
Kommentaarid (40)
Copy
Tagasi üles