Iisraeli väed valmistuvad uuteks kokkupõrgeteks palestiinlastega (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiinlane eile Gaza piiril.
Palestiinlane eile Gaza piiril. Foto: Lewis JOLY/SIPA/Scanpix

Iisraeli julgeolekujõud valmistuvad meeleavalduste jätkumiseks Iisraeli-Gaza piiril. Kardetakse, et täna pärastlõunal kogunevad piirialadele kümned tuhanded palestiinlased.

Arvatakse, et tänasel Nakba ehk katastroofi mälestamise päeval jätkatakse meeleavaldustega. Nakba päeval mälestatakse etnilise puhastuse ja rohkem kui 700 000 palestiinlaste kodudest peletamise algust 1940. aastatel. Tänaseks on planeeritud mälestusüritused ja eilsete kokkupõrgete käigus hukkunute matused.

Suurem osa eile hukkunud 59 inimesest surid Iisraeli snaiprite kuulide läbi, surnute hulgas oli ka kaheksakuune laps, kelle surma põhjustas pisargaasi sissehingamine. Gaza tervishoiuministeeriumi teatel hukkus kaheksa alla 16-aastast last. Iisraeli teatel tapeti eile 10 terroristi.

ÜRO inimõigusameti esindaja ütles täna, et Gazas protestivatest meeleavaldajatest ähvardab kuulitabamus igaüht, olenemata sellest, kas nad kätkevad Iisraeli sõduritele vahetut ohtu või mitte.

Äärmusrühmitus Hamas on lubanud, et protestid Gazas jätkuvad ka täna. Jordani Läänekaldal kuulutas Palestiina liider Mahmud Abbas välja üldstreigi ning süüdistas Iisraeli veresauna korraldamises.

Täna ollakse meeleavaldusteks valmis Gaza sektoris, Läänekaldal ja võimalik, et ka Liibanoni piiri lähedal. Usutakse, et osa võib võtta kümneid tuhandeid palestiinlasi.

Sel nädalal toimuvate protestide eel toodi Gaza sektori piirile lisaks 2000 ning Läänekaldale 1000 sõdurit.

Väljaande Times of Israel andmetel ei antud täna hommikul Gaza sektori lähistel elavatele iisraellastele eraldi juhiseid. Koolid olid avatud ning farmerid said oma põldudel töötada. Kohalikele öeldi, et nad peaksid oma päevaste tegevustega jätkama, aga olema valmis uuteks juhisteks.

Nakba päeval leiavad tihti aset protestiaktsioonid ja meeleavaldused palestiinlaste aladel ning ka Iisraeli piiri lähedal. Sel aastal on pinged erakordselt kõrged eile aset leidnud USA saatkonna avamise tõttu Jeruusalemmas. Täna öösel saab alguse ka moslemite püha kuu ehk ramadaan.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles