Türgi kasutas opositsiooni järele nuhkimiseks Saksa luuretarkvara

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prsident Erdoğani vastased meeleavaldused.
Prsident Erdoğani vastased meeleavaldused. Foto: Lefteris Pitarakis / AP / Scanpix

Türgi valitsus kasutas Saksamaal toodetud luuretarkvara, et pääseda opositsioonipoliitikute ja aktivistide nutitelefonidesse.

Saksa väljaande Süddeutsche Zeitung teatel avastas digiõiguste ühendus Access Now, et Türgi võimud kasutasid programmi nimega FinSpy opositsioonilise erakonna CHP järgi nuhkimiseks.

Peamiselt leidis tarkvara kasutamist 2017. aastal toimunud kolmenädalaste president Recep Tayyip Erdoğani vastaste meeleavalduste ajal, mille korraldas CHP esimees Kemal Kılıçdaroğlu.

Tarkvara levitamiseks loodi Twitterisse libakontod, mis lubasid rakenduse kaudu meeleavaldajaid eelseisvatest üritustest teavitada.

Allalaetav rakendus sisaldas endas aga ka FinSpy tarkvara, mis andis valitsusele reaalajas ligipääsu nutitelefonide omanike kontaktidele, fotodele ja videotele.

Tarkvara tootnud firma FinFisher keeldus asja kommenteerimast.

Saksa majandusministeerium teatas, et ei ole alates 2014. aasta oktoobrist luuretarkvara ekspordile heakskiitu väljastanud. Ministeerium ei kommenteerinud, kas on väljastanud ekspordiluba FinSpy tarkvarale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles