USA meedia: Haspeli saamine CIA juhiks on üsna kindel (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trumpi nominent CIA juhi kohale Gina Haspel.
Donald Trumpi nominent CIA juhi kohale Gina Haspel. Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi kandidaat Luure Keskagentuuri (CIA) Gina Haspel paistab olevat saanud piisava toetuse ametisse kinnitamiseks, kirjutas teisipäeval ajaleht Washington Post.

Haspel lubas, et ei taaskäivita 2002.-2005. aasta ülekuulamisprogrammi, mille käigus kinnipeetavaid piinati.

Haspel, kes on praegu CIA juhi kohusetäitja, oleks agentuuri juhi kohal esimene naine ja esimene tegevluureohvitser.

Senati luurekomitee demokraadist aseesimees Mark Warner teatas teisipäeval toetusest Haspeli kandidaatuurile.

«Ma usun, et Haspel on isik, kes hakkab presidendile vastu, kui tal kästakse teha midagi ebaseaduslikku või ebamoraalset nagu näiteks piinamise taastamine,» ütles Warner.

Warner viitas oma otsuses ühtlasi laialdasele toetusele, mis Haspelil on luureringkondades.

Kolm aastakümmet CIAs töötanud Haspel juhtis pärast 2001. aasta 11. septembri rünnakuid 2002. aastal Tais salavanglat, kus kasutati Al-Qaeda kahtlusaluste ülekuulamisel uputamise simuleerimist.

Piinamine oli CIAs laialdaselt kasutusel aastatel 2002-2005 osana USA nõndanimetatud terrorivastasest sõjast. Haspel liitus CIAga 1985. aastal ning on juhtinud välismaal agentuuri harusid. Washingtonis on ta CIAs töötanud mitmel juhtival kohal. CIA lõpetas simuleeritud uputamise kasutamise rohkem kui aastakümne eest, kuid selle pärand varjutab ameti mainet tänini.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles